FJERNER LYDSPOR: Denne videoen er - i liket med de fleste musikkvideoene på Youtube - lagt ut uten rettighetshavers tillatelse. Derfor har Youtube valgt å fjerne lyden på den.
FJERNER LYDSPOR: Denne videoen er - i liket med de fleste musikkvideoene på Youtube - lagt ut uten rettighetshavers tillatelse. Derfor har Youtube valgt å fjerne lyden på den.Vis mer

Betyr dette slutten på Youtube?

Fjerner ulovlig musikk.

(Dagbladet.no): Youtube er en fantastisk side for å finne musikkvideoer, låter og konsertopptak. At de aller fleste av disse er lagt ut uten opphavsmannens tillatelse, har vært et problem Youtube og musikkindustrien lenge har forsøkt å løse.

Nå frykter mange at musikkindustriens behov for kontroll vinner over forbrukernes ønsker. Blogger - blant dem Mashable - rapporterer nemlig at Youtube har begynt å fjerne lyden på videoer som bryter opphavsretten. I stedet for lyd kommer følgende melding:

Denne videoen inneholder et lydspor som ikke er autorisert av rettighetshaver. Lyden har derfor blitt deaktivert (se eksempler på dette her, her og her).

Kan ramme amatørvideoene
Youtube har alltid fjernet videoer som rettighetshavere har klaget på, og skrittet med å fjerne lydsporet kan bare være en forlengelse av dette. Frykten er imidlertid at dette er starten på en større offensiv.

Youtubes nye strategi kommer bare få uker etter at Warner Music trakk sitt samarbeid med Youtube, fordi de ikke fikk tilstrekkelige inntekter.

- Til å begynne med ville vi være veldig enkle å samarbeide med, men vi fikk bare ikke nok kompensasjon. De har ikke funnet ut hvordan de skulle gjøre det lønnsomt nok til at vi også kunne få en meningsfull inntekt, forklarte Warners Lyor Cohen til Billboard nylig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er heller ikke bare profesjonelt innhold som bruker rettighetsbeskyttet musikk på Youtube - mange hundre tusen amatørvideoer inneholder lydspor som er ulovlige. Hvis Youtube fjerner disse vil det være svært alvorlig:

- Hvis flere av de store mediekonsernene følger i Warners fotspor og trekker innholdet sitt fra Youtube i stedet for å framforhande nye avtaler, samtidig som det blir slutt på mashups, remikser og amatørvideoer der folk bruker opphavsrettsbeskyttet musikk, så er det jo plutselig ikke så mye igjen av YouTube, sier Dagbladet.nos internett- og mediekommentator Jan Omdahl.

- Har ikke råd til å miste Youtube
Han får støtte av musikkfuturist og forfatter Gerd Leonhard.

- Ville det ikke vært lurere om musikkindustrien og forlagene i stedet ga bort en lisens for ikke-kommersielt bruk av deres innhold, i bytte mot trafikk, for å oppnå en promoeffekt og for å få en andel av reklameinntektene? Og ville det ikke vært lurt å få på plass en slik avtale NÅ i stedet for om tre år?, spør Leonhard på bloggen sin.

Dagbladet.nos internett- og mediekommentator Jan Omdahl mener musikk-, tv- og filmindustrien ikke har råd til å miste en kanal som Youtube, som skaper så mye oppmerksomhet rundt produktene deres - uten at den egentlig konkurrerer direkte med dem.

- Du lar ikke være å kjøpe «The Wire» på DVD fordi du har sett et klipp på YouTube. Tvert imot, sier Omdahl.