LEDER

Politi og våpen

Bevæpningen av politiet bør begrenses

Væpnet politi kan neppe forhindre terror.

ØNSKER POLITI MED VÅPEN: PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland. Foto: NTB Scanpix
ØNSKER POLITI MED VÅPEN: PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Spørsmålet om bevæpning av politiet er igjen i spill. Det regjeringsoppnevnte bevæpningsutvalget konkluderte i mars i år med at dagens ordning med ubevæpnet politi i Norge og framskutt lagring av våpen i patruljebilene, burde videreføres. Anbefalingene derfra er ute på høring med frist til 1. desember. Nå har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) varslet at utvalget har tatt sine beslutninger på feil grunnlag. PST-sjef Benedicte Bjørnland uttalte i forrige uke at dagens trusselbilde krever et bevæpnet politi på grunn av økt risiko for jihadistisk terror.

Samtidig besluttet regjeringen å bevæpne politiet på Oslo Lufthavn, i første omgang i tre måneder, men med adgang til forlengelse hver åttende uke. Det innebærer sannsynligvis at bevæpningen på Gardermoen blir permanent. Det er anført at framskutt våpenlagring i bil ikke fungerer på hovedflyplassen fordi avstandene er for lange. Politiet må angivelig tilbakelegge en avstand tilsvarende den mellom Oslo S og Slottet for å få tilgang til våpnene. Dermed mister de muligheten til å begrense omfanget av et eventuelt terrorangrep. Omkring 80000 reisende passerer gjennom Gardermoen hver dag. Internasjonale erfaringer viser at slike knutepunkt er foretrukne terrormål.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer