Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Politi og våpen

Bevæpningen av politiet bør begrenses

Væpnet politi kan neppe forhindre terror.

ØNSKER POLITI MED VÅPEN: PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland. Foto: NTB Scanpix
ØNSKER POLITI MED VÅPEN: PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spørsmålet om bevæpning av politiet er igjen i spill. Det regjeringsoppnevnte bevæpningsutvalget konkluderte i mars i år med at dagens ordning med ubevæpnet politi i Norge og framskutt lagring av våpen i patruljebilene, burde videreføres. Anbefalingene derfra er ute på høring med frist til 1. desember. Nå har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) varslet at utvalget har tatt sine beslutninger på feil grunnlag. PST-sjef Benedicte Bjørnland uttalte i forrige uke at dagens trusselbilde krever et bevæpnet politi på grunn av økt risiko for jihadistisk terror.

Samtidig besluttet regjeringen å bevæpne politiet på Oslo Lufthavn, i første omgang i tre måneder, men med adgang til forlengelse hver åttende uke. Det innebærer sannsynligvis at bevæpningen på Gardermoen blir permanent. Det er anført at framskutt våpenlagring i bil ikke fungerer på hovedflyplassen fordi avstandene er for lange. Politiet må angivelig tilbakelegge en avstand tilsvarende den mellom Oslo S og Slottet for å få tilgang til våpnene. Dermed mister de muligheten til å begrense omfanget av et eventuelt terrorangrep. Omkring 80000 reisende passerer gjennom Gardermoen hver dag. Internasjonale erfaringer viser at slike knutepunkt er foretrukne terrormål.

En punktbevæpning på Gardermoen er velbegrunnet og kan støttes. Justisminister Per-Willy Amundsen har igangsatt et arbeid for å gjøre endringer i politiloven, slik at det blir lettere å innføre punktbevæpning. Dette vil pågå uavhengig av bevæpningsutvalgets rapport og debatten om permanent bevæpning av politiet. Vi støtter fortsatt utvalgets anbefaling om et ubevæpnet norsk politi. Selv om viktige institusjoner og knutepunkt i gitte situasjoner skulle kreve særskilt beskyttelse med skarpe våpen, bør vi ikke innføre en dette som generell praksis for hele landet.

Stortingsflertallet er mot generell bevæpning. At norske politifolk i bygd og by ikke bærer våpen på hofta handler om et retningsvalg vi støtter. Sivilbefolkningens tillit til politiet er en umistelig verdi. Erfaring fra Sverige viser at bevæpning av politiet har ført til betydelig flere drap og skader i konfrontasjoner. Mange av terroranslagene i Europa har ikke kunnet forhindres selv om politiet har vært bevæpnet. Utfordringene for politiet er ikke mangel på våpen til å uskadeliggjøre terrorister og ekstremister, men å avdekke terrorplaner før de gjennomføres. Væpnet politi kan neppe forhindre terror. En militarisering av samfunnet øker ikke tryggheten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!