DEBATT

Debatt: Holmenkoll-festivalen

Bevar 5-mila og folkefesten i kollen

10. Mars skrev Endre Ruset et innlegg i dagbladet med tittelen «Legg ned langrennskifesten i Kollen nå!» Jeg er på ingen måte enig.

FOLKEFEST: Mellom 30.000 og 50.000 var tilskuere i skogen for å se 5-mila under verdenscupen i Holmenkollen. - Arrangører og tilskuere tok lærdom av kaoset i fjor, og i år var vi tilbake til den folkefesten vi er glad i skriver innsenderen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
FOLKEFEST: Mellom 30.000 og 50.000 var tilskuere i skogen for å se 5-mila under verdenscupen i Holmenkollen. - Arrangører og tilskuere tok lærdom av kaoset i fjor, og i år var vi tilbake til den folkefesten vi er glad i skriver innsenderen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Holmenkollen og 5-mila er en over 100 år gammel tradisjon. Jeg synes absolutt ingen skal sette en stopper for dette, og har på ingen måte opplevelsen av det Endre Ruset skildrer i sin adjektivhistorie om hva som foregår i Holmenkollen når Norge samles for å heie frem sine helter.

Endre Ruset har rett i at mesteparten av de som streifer mot Holmenkollen for å se 5-mila, holder seg på matta, men så mener jeg at hans kommentar til en av Norges eldste og verdens største skifester tar en feil vending. En vending der han har feil både i sin beskrivelse av hvem, og hva som skjer der oppe. Hans skildring bærer tydelig preg av både forutinntatte stereotypier og en mangel på å ha deltatt i det hele tatt.

Det er på tide å ta av seg fotballdrakten og skru av Premier League for en helg, legge vekk klassebrillene og bli med på festen. Det har de fleste andre gjort.

Etter å ha lest innlegget til Endre Ruset kan man sitte igjen med et inntrykk av at 5-mila i kollen utarter på samme måte som en russefeiring for Oslos vestkantungdom. Med unntak av tabloide overskrifter, er jeg usikker på hvor denne oppfatningen kommer fra, og mener i tillegg at det ikke stemmer.

Sørkedalen Ro og Edrulag var representert ved Frognerseteren under 5 mila. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Sørkedalen Ro og Edrulag var representert ved Frognerseteren under 5 mila. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Langs løypa samles et sted mellom 30.000 og 50.000 mennesker ikke bare fra «kneipene i gamlebyen» eller utestedene på Solli plass i Oslo. Her samles tilskuere fra hele Norge.

De samles for å heie, og for å feire. Barn, ungdom og voksne veiver med flagg, smiler fra øre til øre og koser seg.

Her samles bønda i fra Nord. Dette er mennesker som ellers i året ikke fester sammen. La oss feste og feire denne dagen. Idioter, bråkebøtter og fyllesvin finner vi i alle samfunnslag og i alle deler av landet. De representerer ikke et land, en by eller en bydel. Disse hører heldigvis til unntaket.

Det er viktig at festen ikke ødelegger for familier, at fyll ikke ødelegger for idretten og at skader unngås. Med det kan vi bevare en av Norges eldste og flotteste vintereventyr for alle og enhver og selv om Northug har lagt opp, har nye helter i flere år vært i anmarsj. «Vintergrenen» (eller langrenn, som det heter for vanlige) er på ingen måte surrealistisk eller unødvendig.

5-mila i 2018 endte i kaos og katastrofer. Både arrangører og tilskuere tok lærdom av det og i 2019 var vi tilbake til den folkefesten vi er glad i og stolt kan føre videre.

Eller for å si det som en av de nye heltene: « Det gikk veldig fint i dag. Utrolig god stemning. På Frognerseteren var det helt vilt. Du hører ikke din egen pust engang. Det er rått å se at så mange tar turen og heier på oss. Det setter vi veldig pris på», sier Johannes Høsflot Klæbo til Dagbladet om årets 5-mil i 2019

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer