Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Andøya flystasjon

Bevar Andøya flystasjon og demokratiet!

At noen har behov for å snakke oss ned er en kompliment, for det betyr at vi når fram.

ANGÅR ALLE: Denne saken dreier seg ikke bare om Andøys befolkning eller Andøya flystasjon, skriver artikkelforfatteren fra aksjongsgruppa Bevar Andøya flystasjon. Foto: Johnny Nyheim 
ANGÅR ALLE: Denne saken dreier seg ikke bare om Andøys befolkning eller Andøya flystasjon, skriver artikkelforfatteren fra aksjongsgruppa Bevar Andøya flystasjon. Foto: Johnny Nyheim  Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ett år har vi kjempet for å bevare Andøya flystasjon som base for våre maritime overvåkningsfly (MPA). Gjennom denne tiden har det vært gjort forsøk på å kategorisere og stigmatisere oss, både fra enkelte i Ofoten-området og blant stortingsrepresentanter. Noen kaller oss aktivister og andre prøver å framstå oss som politisk eller sutrete. Kan fortelle at vi er ingenting av det. Vi er folket som prøver å fortelle våre politikere at de gjør en stor feil. Det er en av våre rettigheter i et demokratisk land. At noen har behov for å snakke oss ned er en kompliment, for det betyr at vi når fram.

Flere av oss så tidlig at denne saken ikke bare dreide seg om Andøys befolkning eller Andøya flystasjon. Det som kom fram gikk dypere og rett inn i demokratiets verdier og verdigrunnlag. Slik som i ytringsfriheten. Forventningene om at våre politikere skal være åpne, ærlige og ydmyke overfor folket de skal lede. At byråkratene gjør jobben grundig og etter alle lover og regler i samfunnet.

Når et samfunn blir så hardt rammet som Andøy kommune, er det avgjørende at forslag og vedtak blir grundig og kvalitetsmessig belyst best mulig. I denne saken eksisterer det ingen kvalitetssikring før vedtaket ble stemt over i Stortinget. Det i seg selv er forkastelig.

Antall stillinger som kan forsvinne fra Andøy kommune ville tilsvart ca. 60000 stillinger i Oslo. Hvilken reaksjon ville det frambrakt? Flystasjonen blir vedtatt nedlagt med et pennestrøk av de tre største, Høyre, Frp og AP. De andre partiene i Stortinget mente at forslaget var for dårlig utredet og ba om en ny runde. Sentrumspartiene ønsket også en faktabasert og godt utredet sak. Er det så mye forlangt?

Arbeidet er kvalitetsmessig dårlig utført, og det er gjort forsøk på å manipulere bakgrunnsmaterialet for å tilpasse det til ønsket resultat. Tall i regnestykket er utelatt bevisst. Enkelte tall er overdimensjonert og overdrevet for Andøya flystasjon, og tilsvarende neddimensjonert og underkommunisert for Evenes flyplass. Når vi forteller og formidler dette, så blir vi forsøkt tiet i hjel eller så svares det ikke konkret på våre påstander og spørsmål. Vi er forsøkt stanset med: «Nå må dere gi dere og se framover». «Ta imot omstillingsmidlene og legg ned kampen.»

Det er én ting som kanskje er viktigere enn noe annet, og det er søken etter sannheten. Om vi unnlater å søke sannheten i denne saken, så vil vi for alltid kjenne den bitre smaken i munnen og slite med å finne ro. Vi forstår med hele oss at noe er galt og forsøkes holdt skjult for oss. Slik kan det ikke være i et demokrati, for da er vi ikke lenger det. Nå må åpenhet, ærlighet og sannheten fram. Vi gjer oss ikkje!

Hele Norges coronakart