VINDEFOSSEN: Dette fossefallet kan du nyte enn så lenge. Det ligger rett sør for Heggenes, bare 50 meter fra riksvei 51 gjennom Valdres. Foto: Tor Harald Skogheim
VINDEFOSSEN: Dette fossefallet kan du nyte enn så lenge. Det ligger rett sør for Heggenes, bare 50 meter fra riksvei 51 gjennom Valdres. Foto: Tor Harald SkogheimVis mer

Miljøvern:

Bevar den siste urørte elva i Valdres!

To av tre norske vassdrag er berørt av kraftutbygging, sju av de ti høyeste fossene våre er lagt i rør.

Meninger

Elva Vinda kaster seg brusende ut fra Søre Vindin og strømmer ned mot Heggefjorden i Oppland. Her kan du oppleve Vindefossen, som bare ligger femti meter fra hovedveien. Her er Helvetesfossene med dype jettegryter og mørke badekulper. Og langs hele herligheten går det turstier som inviterer til friluftsliv. Området rommer et rikt biologisk mangfold med flere arter og naturtyper vi vet står i fare for å dø ut. Alt ligger til rette for naturopplevelser av de helt sjeldne, men nå vil Skagerak Kraft og kommunen legge eventyret i rør.

Olje- og energidepartementet tar i disse dager stilling til søknaden om bygging av vannkraftverk med en 3,2 kilometer lang tunnel. Utbyggingsplanene har skapt stor motstand lokalt. Bare i Valdres har 1400 mennesker skrevet under på underskriftskampanjen «Aksjon Vern Vinda. I tillegg har en rekke natur- og friluftsorganisasjoner protestert og Fylkesmannen i Oppland fraråder utbygging på faglig grunnlag.

To av tre norske vassdrag er berørt av kraftutbygging, sju av de ti høyeste fossene våre er lagt i rør. Vinda er den siste store elva i Valdres som fortsatt får renne fritt. Vår oppfordring til regjeringen er klar: La oss ta vare på det ville, utemmede vannet i Vinda, og de fantastiske naturopplevelsene elva kan gi til generasjonene som kommer etter oss!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.