Bevar høyblokka

Ingress

Meninger

De politiske partiene er vage når det gjelder behovet for å bevare høyblokka i regjeringskvartalet. Det virker som om de er så hensynsfulle overfor dem som mistet livet eller ble skadde under attentatet den 22. juli 2011 at alle andre hensyn blir skjøvet til side.

Utredningen som ble lagt fram sist torsdag konkluderte også med at høyblokka og Y-blokka bør rives. Argumentene de bruker er av økonomisk art, hvilket de også var bedt om av regjeringen da utredningen ble bestilt. De ikke-økonomiske momentene som ligger i tradisjon, historie, kunst og arkitektur tillegges ingen vekt.

Dette er norsk sosialdemokrati på sitt verste. Tradisjon er bare plunder og heft, og står i veien for det nye, effektive og rasjonelle. Dette var synet som lå til grunn for mye av den rivegalskapen som ble gjennomført etter 2. verdenskrig. Da lekte ledende regjeringsmedlemmer til og med med tanken om å rive stortingsbygningen. Store deler av Oslo by ble jevnet med jorda. På 1960-tallet var man på nippet til å rive husrekkene mot Karl Johans gate.

Heldigvis skjedde det et ideologiske skifte på dette området på 1980-tallet. Vern og bevaring fikk større betydning i byutviklingssaker over hele landet. Det lyktes derfor å redde f, eks. en god del av de gamle, vakre industribyggene fra siste del av 1800-tallet, og gi dem nye funksjoner for vår tid.

Men nå er vi igjen tilbake til tenkningen fra 1950-åra. Gamle bygg forkastes, alt skal være nytt. I Oslo blir Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet, Samtidsmuseet på Bankplassen forlatt uten tanke på hva som skal settes i stedet og uten å vurdere seriøst mulighetene for å bevare i kombinasjon med moderne tilbygg.

Dette rammer nå regjeringsbygningene. Ingen av dem ble skadd i konstruksjonen. Det er en enkel utfordring å bygge dem om til funksjonelle arbeidsplasser. I alle fall to av dem er monumenter over en viktig historisk epoke i vårt land, og de omfatter kunst i verdensklasse som det er meningsløst å bevare uavhengig av bygningene.

Det er ufattelig at politikere i et av verdens rikeste land er så historieløse. Nordmenn trenger tradisjoner for å fortsette å oppleve Norge som et land det er godt å leve i.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.