Bevar Siregrunnen

Vindenergiselskapet Havgul vil bygge en mengde gigantiske vindturbiner på Siregrunnen utenfor Flekkefjord. Dette er et unikt naturområde som må bevares.

Mot bygging av vindmøller: Planene om å anlegge havvindmøller på Siregrunnen truer et unikt naturområde, mener Steinar Dyrli. Foto: Privat.
Mot bygging av vindmøller: Planene om å anlegge havvindmøller på Siregrunnen truer et unikt naturområde, mener Steinar Dyrli. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I vår sa Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) nei til Havgul Clean Energy AS' søknad om å få bruke Siregrunnen i havet utenfor Åna-Sira til havvindmøller. Havgul ønsker å bygge mellom 25 og 67 vindturbiner ute i havet, med en høyde på mellom 135 og 215 meter.

Avslaget bygger på en totalvurdering av fordeler og ulemper ved gigantprosjektet. Positivt er produksjon av ny fornybar energi og muligheter for industri- og teknologiutvikling. Men NVE mener at ulempene er større: svære utbyggingskostnader, negative virkninger på livet i havet, fiskeri og sjøfugltrekk, samt nærheten til det særegne og verdifulle kystlandskapet.

Denne kyststrekningen er så verdifull at «Flekkefjord landskapsvernområde» ble opprettet ved Kongelig resolusjon av 11. mars 2005: «Formålet er å ta vare på et representativt og særpreget landskap med åpne sjøflater, urørt skjærgård og mektig kysthei; samt å sikre områder som er viktig for biologisk mangfold, truede og sårbare plante- og dyrearter, og et variert kulturlandskap med fornminner og nyere kulturminner.»

Nordisk råd besluttet helt tilbake i 1977 og i 1984 å opprette landskapsvernområder: «Hensikten er å verne et mest mulig representativt utvalg av norske naturtyper.» Kysten fra Andabeløy, Hidra vestover til Åna-Sira representerer altså naturverdier av nasjonal betydning.

I tillegg ligger området i Magma geopark, en av cirka 60 geoparker i Europa. Området er geologisk sjeldent i global sammenheng. Geoparken tilbyr også lokalbefolkningen, studenter, skoleelever og turister fra store deler av verden en rekke spesielle natur- og kulturopplevelser.

Skadevirkningene for livet i havet ved en nedbygging av Siregrunnen er vanskelig å fastslå nøyaktig, også for forskerne. Til det er økosystemene for komplekse. Nettopp derfor er det viktig å unngå inngrep som kan ødelegge disse sårbare økosystemene.

Hver vår og høst trekker hundretusener av sjøfugl til og fra nordområdene og Spania/Nord-Afrika. Siregrunnen ligger midt i denne trekkorridoren. At rotorene vil drepe fugl, vet vi. Hvor mange er uvisst. Et annet usikkerhetsmoment er generatorenes svære magnetfelt. Mange fuglearter navigerer nemlig ved hjelp av jordmagnetisme.

Fagtidskriftet for Norsk ornitologisk forening, «Vår fuglefauna» nr. 1 i 2015, konkluderer med: «Det er vanskelig å se for seg et område som er mindre egnet for vindkraftutbygging i forhold til fugletrekk enn Siregrunnen.»

Havgul har nå anket konsesjonsavslaget. Anken får massiv støtte i Farsund, Kvinesdal og Flekkefjord formannskaper. I tillegg støtter høyreordførerne i Flekkefjord og Farsund anken.

KrFs nye «stjerne» Kjell Ingolf Robstad har gått ut med helhjerta støtte til «industrieventyret». Robstad vil sågar kjempe for at vedtaket blir omgjort!

NVE betegner de påståtte arbeidsplassene en utbygging vil kunne gi som usikre, og sier at utbyggingen ikke er samfunnsmessig «lønnsom».

At de blå-blå partiene Frp og Høyre (og KrF) står for en kortsiktig vekstpolitikk og mangler et naturperspektiv, er ikke overraskende. At Arbeiderpartiet er villig til å ofre store naturverdier mot løse lovnader om nye arbeidsplasser, viser at Ap ennå ikke er noe miljøparti.

SV er selvsagt for å utvikle ny, fornybar energi, men vi ønsker en planmessig utbygging som tar sterkt hensyn til urørte naturverdier. Vårt alternativ til inngrep i natur er energisparing, oppgradering av kraftstasjonene og linjenettet, og satsing på småskala solcelle- og solfangeranlegg og lignende, som også kan sende overskuddsstrøm inn på nettet.

Det er dessuten et faktum at Lister-området allerede produserer mest ren energi per innbygger i Norge. Kostnadene i form av uheldige naturinngrep er svære. På 1960-tallet bygde Sira-Kvina Nord-Europas største kraftverk. For å få det til førte de det meste av vannet fra Kvina over til Siravassdraget. Resultatet ble at en av sørlandets beste lakseelver, Kvina, ble nesten tørrlagt, mens man fikk problemer med enorme vannmasser i Åna-Sira. En slik utbygging ville aldri blitt godkjent i dag.

Nå er det på tide å sette foten ned og ikke ødelegge mer natur i Lister. Dette er naturverdier som gjør området unikt og som stadig flere kommer for å oppleve.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer