<strong>SVEKKES:</strong> Spekter vil i årets tarifforhandlinger endre organiseringen av legenes arbeidstid på en måte som svekker arbeidstidsvernet for leger, mener artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SVEKKES: Spekter vil i årets tarifforhandlinger endre organiseringen av legenes arbeidstid på en måte som svekker arbeidstidsvernet for leger, mener artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Bevar trygge rammer for arbeidstid i sykehusene

Den høye andelen midlertidighet hos yngre leger gjør at det kollektive arbeidsvernet blir ekstra viktig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

De siste fem årene har jeg studert medisin, og i sommer jobbet jeg for første gang som lege med studentlisens på sykehus. Sykehuslegene i Norge går regelmessige vakter for å sikre akuttberedskapen. I årets tarifforhandlinger vil Spekter endre organiseringen av legenes arbeidstid på en måte som svekker arbeidstidsvernet for leger. Som snart ferdigutdannet lege er jeg bekymret for konsekvensene.

Spekter vil innføre individuelle arbeidsplaner i stedet for rullerende, kollektive arbeidsplaner som har fungert godt i mange tiår. Leger har vide unntak fra arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven. Som lege på norsk sykehus må man forvente at arbeidsgiver setter opp vakter på helt opp til 19 timer og arbeidsuker med mer enn 60 timer.

Det som forhindrer overbelastning og sikrer at arbeidsordningen er trygg – både for lege og pasient – er vernebestemmelser og arbeidsplaner som fordeler arbeidsbyrden likt mellom legene. Å erstatte kollektive tjenesteplaner med individuell detaljplanlegging fjerner begrensningene som hindrer sykehus fra å sette leger til å jobbe mange høyintensive uker på rad, og gjør det umulig å holde kontroll på at arbeidsplanene er innenfor regelverket.

Mer enn fem år etter at sykehusene fikk beskjed om å gjøre fast ansettelse av leger til hovedregelen, arbeider fortsatt altfor mange unge sykehusleger i midlertidige stillinger. Som nyutdannet med et ønske om en gang å få fast jobb, finner man seg i mye. I sommer lærte jeg at det er uhørt å takke nei til en ledig vakt, og frykten for å bli stemplet som lite effektiv ved å skrive overtid kjenner de fleste på. Uansett kollektiv eller individuell arbeidsplan vil nok arbeidssituasjonen for de ferskeste legene være preget av spenning og angst – blir jeg ansatt videre?

Den høye andelen midlertidighet hos yngre leger gjør at det kollektive arbeidsvernet blir ekstra viktig. Individuelle arbeidstidsplaner gir arbeidsgiver frihet til å fordele helgejobbing og høyintensive uker ujevnt. Risikoen for å bli straffet med ugunstige planer er til stede om man skulle finne på å bli gravid eller varsle om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. Når pasientsikkerhetsundersøkelsen i vår avdekket at altfor mange sykehus har en kultur der det oppleves utrygt å uttale seg om forhold som gir økt risiko, er svekkelse av arbeidstidsvernet et steg i feil retning.

Jeg gleder meg til å få sjansen til å bruke faget mitt når jeg er ferdigutdannet, men det er helt avgjørende at arbeidstida kjennes forsvarlig og er forenlig med et liv også utenfor sykehuset – hvis det skal bli aktuelt å jobbe som lege på sykehus i framtida. For meg som student er det vanskelig å forstå hvordan sykehusene skal tiltrekke seg og beholde kompetanse om man søker å tvinge gjennom slike arbeidsvilkår. Spekter rokker ved det kollektive vernet unge sykehusleger opplever som en absolutt forutsetning for å kunne jobbe under så avvikende arbeidstidsbestemmelser som de allerede har i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer