Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Bevar våre skoger

Markedet kan ikke få bestemme over landets felles eiendom.

SELGES: Statskog skal nedselges.  Foto: NTB Scanpix
SELGES: Statskog skal nedselges. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

I Norge har det vært en suksesshistorie at vi eier og forvalter viktige naturressurser i fellesskap. Vårt felles eierskap til oljen, gassen, vannkraften og fisken har skapt ufattelig store verdier, gitt oss viktige arbeidsplasser og ikke minst store inntekter å bruke på vår felles velferd.

Det er ikke noe som har kommet av seg selv. Tvert i mot er det resultatet av kloke politiske valg gjennom historien, som bygger på en erkjennelse om at markedet er en god tjener, men en dårlig herre. Derfor sier Arbeiderpartiet at vi vil bygge landet - ikke selge det. Og derfor er vi mot regjeringens forslag om å redusere det statlige eierskapet nærmest bare for reduksjonens skyld, uten en klar ambisjon eller et tydelig mål.

På samme måte som det har vært avgjørende å beholde eierskapet til oljen, gassen, fisken og vannkraften, er det viktig å sikre felles eierskap til store skogområder som gir oss alle mulighet for friluftsliv og rekreasjon, men som også gir mulighet til å satse på ei viktig, grønn framtidsnæring. For hvis skogen er solgt, er den tapt for alltid.

Statskog er i dag landets største grunn- og skogeier. Men i internasjonal målestokk er ikke den norske staten en stor skogeier. I statistikken «State of Europe’s forests 2011» går det fram hvor mye skog hver enkelt stat eier i eget land.

Mens staten eier 14 prosent av skogen her i landet, er det eksempelvis 20 prosent i Danmark, 27 prosent i Sverige, 30 prosent i Finland, 52 prosent i Tyskland og hele 92 prosent i Canada. Selv i USA eier staten 31 prosent av skogen.

Vi mener det er bra å ha store og profesjonelle skogeiere som Statskog, som kan spille en viktig rolle i å videreutvikle norsk skognæring. Det er et paradoks at i iveren etter å skape store, robuste og innovative skogeiere, ser regjeringen ut til å ville fjerne en av de viktigste.

Statskog skal og bør være motoren i å bygge et grønt og framtidsrettet alternativ til oljen. Like viktig som Statoil har vært de siste 30 årene kan Statskog bli de neste. Statskog kan sette standard for utvikling av skogen; Norges grønne gull.

Likevel er det nok bekymringen for allmennhetens tilgang til jakt og fiske som har skapt størst engasjement blant folk. Statskog er i dag en garantist for dette, og de gjør en viktig innsats for å legge til rette for et friluftsliv for alle gjennom å tilby jakt, selge fiskekort og leie ut koier og hytter til en rimelig penge.

Vårt felles eierskap i Statskog sikrer at jegere, fiskere og friluftsinteresserte får gode naturopplevelser i skog og fjell.

I Norge er det en viktig verdi at skog, fjell og fiskevann skal være tilgjengelige for alle. Her er jakt og fiske en folkeaktivitet, og ikke en riksmannssport forbeholdt de få. Slik ønsker vi at det fortsatt skal være. Arbeiderpartiet foreslo derfor å stanse ytterligere nedsalg av Statskogs eiendommer i forbindelse med næringskomiteens budsjettbehandling før jul, men vi fikk dessverre ikke flertall for dette.

Nå vil vi utfordre den nye landbruksministeren til å se på saken på nytt, og vi håper han vil innse verdien av at fellesskapet skal eie og forvalte den viktige naturressursen som skogen er.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media