Bevegende

«Bare skyer beveger stjernene» er sterk, gripende, trist og morsom. Den handler om et barns bearbeidelse av sorgen over en bror, et vanskelig tema Torun Lian i sin debutfilm har tatt hånd om med stor kyndighet og innlevelse.

Det er en film du blir glad for å ha sett, selv om klumpen sitter i magen i timevis etterpå. Sånn er det å ha sett noe ekte.

I en svært krevende rolle som hovedpersonen Maria gjør Thea Sofie Rusten en kjempeinnsats, og hennes bergenske medspiller Jan Tore Kristoffersen spiller utmerket Jakob.

De to barna på 11 og 12 år bærer brorparten av en film som er gjennomført proff på alle plan.

Sorg og vennskap

I sentrum står altså Maria. Vi møter henne idet lillebroren skal begraves. Han døde av kreft, og i sorgen over ham har ikke moren (Anneke von der Lippe) kraft til å ta seg av datteren. Hun forsvinner inn i sitt eget mørke, mens far (Jørgen Langhelle) sender barnet til besteforeldre i Bergen.

Men fordi Maria har tatt på sitt eget panser for å overleve påkjenningen, vil hun verken snakke eller leke. Derfor tar det tid for Jakob å opprette kontakt, men han er en smart unge. Omsider kommer Maria ut av skallet. Vennskapet med ham gjør henne i stand til å ta ondet ved roten.

Nær og troverdig

Tunge sorgprosesser er ikke enkle verken å skildre eller å se på. Torun Lian trekker oss igjennom det med presise observasjoner av både barns og voksnes reaksjonsmønstre. Hun går tett på sine personer og skaper et nært, lite univers av vanlige mennesker i strev og avmakt. Alle sammen står til troende. Langhelle og Kari Simonsen (bestemor) formidler for eksempel nydelig den hjelpeløsheten enhver vil føle stilt overfor sterk sorg.

Alt dette ville jo nesten ikke vært til å bære uten store doser humor. Den fins i rikt monn i scenene med Maria og Jakob - begge to usedvanlig oppegående unger med rike talegaver. For øvrig er det deilig med en film uten unødvendig musikkpålegg i søkk og kav. «Bare skyer...» inneholder i det hele tatt ingen unødvendigheter. Den er helhetlig og gjennomtenkt. Ta for all del med lommetørkle.