Bevilger 60 mill. til byggestart av et av verdens største museer

Men Tajik skulle gjerne kommet i gang med Munch-museet også.

BEVILGER 60 MILLIONER: Kulturminister Hadia Tajik bevilger 60 millioner til bygging av Nasjonalmuseet over revidert statsbudsjett, som legges frem i dag. Her er hun på Vestbanetomta, der museet skal ligge, tidligere i år. FOTO: ERLEND AAS / SCANPIX.
BEVILGER 60 MILLIONER: Kulturminister Hadia Tajik bevilger 60 millioner til bygging av Nasjonalmuseet over revidert statsbudsjett, som legges frem i dag. Her er hun på Vestbanetomta, der museet skal ligge, tidligere i år. FOTO: ERLEND AAS / SCANPIX.Vis mer

(Dagbladet:) I det reviderte statsbudsjettet som legges frem i dag, bevilges det 60 millioner kroner til bygging av det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen. Dermed begynner byggingen av museet.

- Dette er den ultimate gladsaken for statens store kunstbygg og alle som er interesserte i visuell kunst. Denne startbevilgningen er det Statsbygg trenger for å kunne opprettholde god fremdrift i prosjektet, sier Tajik til Dagbladet.

Nasjonalmuseet på Vestbanen skal være på 54 000 kvadratmeter, og blir et av verdens største museer målt i areal. Prislappen er på 5,3 milliarder kroner, og kulturministeren sier at de 60 millionene som bevilges i dag, er en del av denne summen. Museet skal etter planen stå ferdig i 2019.

- Vi er veldig glade for dette. Dette betyr at vi kan sette i gang arbeidet, sier kommunikasjonssjef i Statsbygg Hege Njaa Rygh.

- Når blir første spadetak?

- Vi begynner ikke å grave denne uka. Men vi jobber videre med prosjektet og tilrettelegger tomten for byggeprosjektet, sier Rygh.

Utålmodig for Munch-museet Det er imidlertid ett praktbygg til kulturminister Hadia Tajik gjerne skulle ha bevilget penger til. Hun skulle nemlig svært gjerne sett at lokaliseringen av Munch-museet hadde fått flertall i løpet av Munch-året 2013.

- Det ville ha vært veldig stas å markere Munch-året med å komme i gang med et nytt museum. Jeg er ivrig og utålmodig etter å bidra økonomisk, men det er ikke mulig så lenge Oslo kommune ikke kommer med en kvalitetssikret søknad som har flertall. Jeg synes det er veldig leit at Oslo-politikerne fortsatt ikke har klart å komme til enighet, sier hun.

Nå frykter kulturministeren at det nye Munch-museet ikke vil komme i gang i løpet av Munch-året 2013 i det hele tatt.

- Har du tilbudt deg å megle mellom partene?

- Jeg har snakket med politikerne i Oslo kommune. Men man kan ikke påta seg en meglerrolle hvis ikke partene ønsker det. Jeg har gjort alt jeg kan, ved å gå til det utvetydige og veldig uvanlige skrittet å signalisere at de får penger hvis de blir enige, før det i det hele tatt foreligger en søknad det er mulig å behandle, sier hun.

Det er snart to måneder siden kulturministeren gikk ut og lovet å bidra med penger til et nytt Munch-museum hvis politikerne i Oslo ble enige om lokalisering. For å bli enige, må imidlertid minst ett parti endre standpunkt. Det er det fortsatt ingenting som tyder på at de gjør.

- Det ville ha vært en fallitterklæring fra de ansvarlige i Oslo kommune om de ikke klarer å finne en løsning for Munch, slik alle andre norske kommuner klarer å gjøre for sine kulturbygg, sier Tajik om situasjonen.

Dagbladet var i går i kontakt med kulturbyråd Hallstein Bjercke (V), som sier at det ikke har vært noen utvikling i lokaliseringsdebatten.