Bevis det eller ti still!

- I Dagbladet forrige lørdag tillegger Cathrine Sandnes meg meninger jeg ikke har, skriver Anniken Huitfeldt.

HERSKETEKNIKK, ELLER IKKE: Mest av alt stusset jeg over Sandnes sin påstand om at jeg må være varsom med å peke på hersketeknikker fordi jeg selv har makt. Jeg vil hevde det motsatte. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HERSKETEKNIKK, ELLER IKKE: Mest av alt stusset jeg over Sandnes sin påstand om at jeg må være varsom med å peke på hersketeknikker fordi jeg selv har makt. Jeg vil hevde det motsatte. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

HERSKETEKNIKKER: Sandnes påstår at «Ifølge Anniken Huitfeldt var det å sette spørsmålstegn ved hore-ropingen synonymt med å framstille partikollegaen som en heks» Det er en feilaktig sammenstilling av mine argumenter i denne saken.

Sandnes mener at det ikke fins bevis for Trettebergstuen ble kalt hore. Det er greit nok å hevde. Det er også greit at nettportalen Fri Fagbevegelse undersøker saken og snakker med flere på demonstrasjonen som ikke hørte at det ble ropt hore. Dette kaller Sandnes journalistisk arbeid, og så langt er vi enige.

Det Sandnes derimot hopper elegant over, er de kommentarene Trettebergstuen har blitt møtt med i etterkant, og som jeg konkret har pekt på som klassiske hersketeknikker: Først blir Trettebergstuen beskyldt for å være så stresset at hun ikke klarte å oppfatte situasjonen, og i samme åndedrag blir hun anklaget for å være så beregnende og kynisk at hun «spiller ut sex-kortet. Hun bruker hore-ropinga til å stigmatisere sine politiske motstandere».

Dette mener jeg er svært klassiske hersketeknikker som mange kvinner utsettes for. Både at kvinner stemples som emosjonelle og dermed ute av stand til å oppfatte hva som foregår, og i tillegg er de så slue at de spiller ofre for å få sympati og sverte sine motstandere.

Jeg mener det er viktig at kvinner som utsettes for sjikane forteller om det. Hvordan de blir møtt når de sier fra, sender signaler til andre kvinner som er i tvil om de skal si fra. Jeg mener at Sandnes forstår meg feil når hun hevder at «Det er vanskelig å forstå Huitfeldt annerledes enn at hun mener at det å sette spørsmålstegn ved en kvinnes ord i seg selv er kvinneundertrykkende» Mange menn utsettes for falske anklager og de har selvsagt rett til å forsvare seg og tilbakevise disse. Men jeg mener at det å beskylde en kvinne som sier fra om trakassering for å ha onde hensikter fordi hun ikke har bevis, er en klassisk hersketeknikk som langt flere enn Trettebergstuen blir utsatt for.

Mest av alt stusset jeg over Sandnes sin påstand om at jeg må være varsom med å peke på hersketeknikker fordi jeg selv har makt. Jeg vil hevde det motsatte. Hvis jeg som er leder av Arbeiderpartiets kvinnenettverk er varsom med å peke på grove hersketeknikker, gjør jeg ikke jobben min. Hvis jeg hadde bedt Trettebergstuen holde kjeft eller oversett henne, hadde jeg sendt helt feil signaler overfor alle de kvinner som daglig utsettes for sjikane.