Beviset er påfallende ofte at de eldre får ta seg et glass vin

Men er Adecco-sykehjemmene egentlig gode? skriver Marie Simonsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ammerudlunden sykehjem i Oslo har vært et forbilde i høyresidens eldreomsorg. Erna Solberg og Frp-byråden i Oslo har flere ganger brukt det Adeccodrevne sykehjemmet som eksempel på at private tilbud er blant de aller beste.

Etter et besøk på Ammerudlunden høsten 2009 var Høyrelederen over seg av begeistring. Hun skrøt av at hjemmet hadde lavt sykefravær, høy andel faglærte, gode helgebemanning og gode aktivitetstilbud.

I tillegg, skrev hun på sin blogg under tittelen "De eldre fortjener det beste", så får de mer igjen for ressursene enn andre sykehjem, slik at vi frigjør midler til å bygge flere sykehjemsplasser.

Det siste vet vi nå hvordan Adecco fikser, etter at NRK Dagsrevyen avslørte skandaløse arbeidsforhold ved sykehjemmet. "Et hjem for beboerne og ikke bare en arbeidsplass for de ansatte," heter det i reklamen. Ordene har Adecco i behold. Ansatte overnatter i et bomberom på feltsenger for å rekke å jobbe doble skift.

Timelister viser at enkelte har jobbet 84 timer i uken uten overtidsbetaling. Det er ikke det beste verken for de ansatte eller de eldre.

Ledelsen i Adecco Helse, en av landets største private sykehjemskjeder, har latt det skje, vel vitende om at det er ulovlig. De kaller den underbetalte rovdriften for "ønsketurnus" og hevder at det er de ansatte selv som har bedt om det.

Vi skal altså tro at ledelsen brøt loven med åpne øyne for å tekkes de ansatte, ikke fordi det har vært lønnsomt. Adecco Helse har tjent 100 millioner kroner de fire siste årene.

De som har fulgt med i Dagbladets avsløringer av sosial dumping i renholdsbransjen, vil kjenne igjen navnet Adecco. Men Erna Solberg så det hun ville se. Den ulovlige turnusen har pågått siden 2002. Sykehjemmet hun skrøt av var ingen mønsterbedrift, men et kroneksempel på anbudspolitikkens bakside. Fylkeslegen har heller ikke fulgt med i timen. Ammerudlunden har ikke fått en eneste anmerkning etter tilsyn.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mener det er ekstra ille at slike forhold avdekkes i helsevesenet. Det har hun selvfølgelig rett i siden det også rammer pleietrengende.

Men selv om NRKs avsløring er blant de mer graverende, er ikke den kommunale eldreomsorgen et glansbilde heller. To av tre kommuner driver sykehjem ulovlig, ifølge Statens helsetilsyn. Det handler i første rekke om uforsvarlig lav bemanning, hvorav en stor andel er ufaglærte og vikarer.

Siden det ikke finns noen minstenorm for antall pasienter per sykepleier, er det opp til hver enkelt kommune å vurdere om driften er forsvarlig. Da er det kommuneøkonomien som styrer.

Frp-byråd Sylvi Listhaug kan derimot friste med at Oslo har spart millioner på konkurranseutsetting, og Adeccos sykehjem er sentrale i utstillingsvinduet. Forklaringen på hvordan de private foretakene kan drives billigere og likevel gå med solide overskudd, er alltid at de er mer effektive og fleksible. Beviset er påfallende ofte at de eldre får ta seg et glass vin.

Man skulle tro de var sponset av Arcus.

Det er tilsynelatende en vinn-vinn situasjon. Kommunen sparer penger og eldreomsorgen blir bedre. Men i virksomheter hvor personalkostnader utgjør brorparten av driften, bør man ikke være overrasket over at det betyr lavere lønninger, dårlige pensjonsordninger og uforsvarlige turnuser.

Mens fagbevegelsen blir beskyldt for å trenere omstillinger i helsesektoren, er den mindre plagsom i det private. Organiseringsgraden er lav på arbeidsplasser som Ammerudlunden. Det er ikke tilfeldig. Organisering blir ikke oppmuntret.

Etter avsløringen har Høyre jobbet frenetisk for å avvise at forholdene på Ammerudlunden er et resultat av en forfeilet anbudspolitikk. Det burde partiet slutte med. I stedet er det en anledning til å rette opp feilene. Skandalen er en lissepasning til privatiseringsmotstandere, men venstresiden vet like godt som Erna Solberg at eldreomsorgen er avhengig av private tilbud. Spørsmålet er etter hvilke kriterier og hvor ansvaret ligger. Det handler ikke om å telle sykehjemsplasser og hender.

Den offentlige ambisjonen er ikke stort større enn Adeccos, og det er det som har gitt spillerom for private lovbrytere. Det er vel neppe høyresiden heller tjent med.

Høyre bør være de første til å ønske konkurranse på et høyere nivå enn Adeccoligaen. Alle vet at den i praksis er 2. divisjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer