EKSTREME: Organisasjonen Ansar al-Sunna står bak en rekke demonstrasjoner i år, det vi har sett Arfan Bhatti i en hovedrolle. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
EKSTREME: Organisasjonen Ansar al-Sunna står bak en rekke demonstrasjoner i år, det vi har sett Arfan Bhatti i en hovedrolle. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpixVis mer

Bhatti Boys

KOMMENTAR: Hvem er kretsen rundt Bhatti?

Tre ganger i år har vi kunnet se den voldsdømte og eks-gjengtilknyttede Arfan Bhatti stå i spissen for ulike «muslimske» demonstrasjoner. Først i januar, da han holdt appell foran rundt førti personer utenfor Stortinget, mot norske styrker i Afghanistan. Så i mars, da dobbelt så mange var trommet sammen for å protestere mot en video av en koranbrenning. Den gang var Krekar invitert som appellant og hyllet drapet på Theo van Gogh. Nå på fredag så vi Bhatti foran den amerikanske ambassaden, sammen med i overkant av hundre andre, i protest mot YouTube-filmen om Muhammed.

Det ser altså ut til at grupperingen rundt Bhatti er kommet for å bli, og at den sakte vokser. Bhatti er godt kjent for norske avislesere, men miljøet rundt er foreløpig nokså mørklagt. I august i år dukket han opp i rettssalen for å vise sin støtte til Krekar i trusselsaken mot Erna Solberg. Da hadde han følge av to unge menn som kaller seg Ubaydullah Hussain og Muhammed Jundullah. Disse tre framstår som kjernen i en organisasjon med navnet Ansar al-Sunna. Det var Ansar al-Sunna som sto bak brevet med krav om at Grønland skulle «gis til muslimene», en åpenlys og nærmest lattervekkende provokasjon. Som talsmann for demonstrasjonen på fredag fulgte Ubaydullah Hussain samme oppskrift da han hyllet Osama bin Laden og sa at «straffen for å håne profeten er døden».  

De kan virke patetiske, men dette er uten tvil den mest ekstreme islamistiske grupperingen vi har sett i Norge. Ansar al-Sunna ser ut til å være en hjemmesnekret norsk organisasjon uten en internasjonal paraply over seg. Men i form og innhold minner den mye om Hizb ut-Tharir, den dominerende ekstremistiske islamistgrupperingen i Storbritannia, som også har fått fotfeste i andre europeiske land. Ansar al-Sunna er også tydelig inspirert av Islam4UK, drevet av Hizb-utbryteren Anjem Choudary. (Det er nesten alltid han som står bak når du ser bilder av rasende engelske muslimer med svarte flagg og paroler som «Freedom can go to hell»). Hans metode er å opprette nye «organisasjoner» for enhver anledning - for eksempel uslåelige «Muslims against Christmas» - slik Ansar al-Sunna innkalte til ambassadedemonstrasjonen under navnet «Profetens Umma».  

Hittil har forsøk på å etablere norske avleggere av de britiske ekstremorganisasjonene mislyktes. Den viktigste årsaken er det iherdige arbeidet som er gjort i moskeene og av Islamsk Råd. Det er de som er frontlinjen mot radikalisering, og blant vanlige muslimer i Norge er det en intens fortvilelse og forakt overfor Bhatti og hans meningsfeller. Det er i det perspektivet vi må forstå den massive mobiliseringen til den fredelige demonstrasjonen på Youngstorget på fredag. Foruten det merkverdige behovet for å «forsvare profeten» handlet det om å marginalisere gjengen ved den amerikanske ambassaden.

Likevel må vi ikke tro at de ekstreme vil forbli en håndfull. Grobunnen er der. Og når Ansar al-Sunna nå har etablert seg ordentlig, endres ekstremismens dramaturgi. Vi får den britiske dynamikken, der English Defence League og Hizb ut-Tharir sørger for hverandres vekst. De framstår som motpoler, men begge sider er antidemokratiske, voldsforherligende korstogsromantikere. Her hjemme har vi allerede fjordmennene og SIAN - med Osamas heiagjeng er scenen satt. Til denne utviklingen finnes det bare én ting å si: «Forbannet være begge disse hus.»

Følg oss på Twitter