Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bianca lider av ansiktsblindhet: - Som å våkne opp ved siden av et nytt ansikt hver dag

Prosopagnosia er tema i sesongpremieren av «Vårt lille land». Omlag 100 000 nordmenn kan lide av den mystiske sykdommen.

HUSKER IKKE ANSIKTER: Bianca forteller Tonje Steinsland i «Vårt lille land» på TV 2 hvordan det er å våkne uten å huske ektemannens ansikt. Foto: TV 2
HUSKER IKKE ANSIKTER: Bianca forteller Tonje Steinsland i «Vårt lille land» på TV 2 hvordan det er å våkne uten å huske ektemannens ansikt. Foto: TV 2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Så mange som 100 000 nordmenn kan lide av ansiktsblindhet. 

Diagnosen, som på fagspråket kalles for prosopagnosia, kommer av en koblingsfeil i hjernen og medfører alvorlige problemer med å kjenne igjen selv ansiktene til de aller nærmeste.

Bianca Hansen fra Langangen er blant Norges ansiktsblinde. I sesongpremieren på «Vårt lille land» på TV 2 i kveld forteller hun åpent om hvordan det er å våkne til et fremmed ansikt hver dag - hennes ektemann.

Fremmed ektemann - Det er som å våkne opp ved siden av et nytt ansikt hver dag. Jeg ser jo ansiktet hans når jeg snakker med ham, men det blir snart borte i minnet. Det er mer stemmen og personligheten som sitter igjen for min del, forteller Bianca om inntrykket av ektemannen hun har delt seng med i ti år. 

Hun bruker stemmeleie, ører, hår, gange og klær for å kjenne igjen sine kjære. Ansiktstrekk klarer rett og slett hjernen hennes ikke å huske. 

- Det har vært ubehagelig fordi folk har hilst på meg og så har jeg ikke hilst tilbake. Det var en strategi jeg hadde veldig lenge, for jeg var så redd for å hilse på folk jeg ikke kjente, forteller hun i programmet.

Mange rammet uten å vite Dersom forskerne har rett, og to prosent av befolkninga lider av ansiktsblindhet, er det trolig svært mange som ikke aner det selv.

Har du en kollega som aldri sier hei, eller ei kusine som ikke vinker på gata, kan det være ansiktsblindhet i forskjellig skala. Slik som med dysleksi finnes det forskjellig grad av ansiktsblindhet.

Bianca Hansen har en alvorlig grad av sykdommen - hun kjenner ikke engang igjen sitt eget ansikt, dersom markører som ører og hår tas ut av bildet. Hansen forteller i TV 2-programmet at hun ble oppfattet som distré som ung fordi hun ikke gjenkjente vennene sine da de kom på besøk. 

Da var det noe hun også lo av. Verre ble det var hun fikk egne barn, og ikke gjenkjente dem på gata. Minstemann er derfor utstyrt med knæsjgul lue, simpelthen så mamma skal plukke med seg riktig sønn på vei hjem. 

Tabu - Det er en klump i magen og en frykt å bevege meg mot feil unge når jeg skal hente i barnhagen. Hvis jeg skal hente ham inne så kjenner jeg han igjen på krøllene. Men de fleste unger blir like for meg når de blir pakka inn i lue, så da skiller han seg ut med den gule lua, forteller hun.

Bianca Hansen vil ikke utdype diagnosen utover det som blir sagt i programmet.

Programleder Tonje Steinsland sier ideen til et program om ansiktsblindhet kom fra amerikanske «60 Minutes» flere år tilbake.

Det første som slo Steinsland og teamet hennes da de dykket ned i materien var omfanget forskerne skisserte: Opp mot to prosent av befolkninga kan lide av ansiktsblindhet i forskjellig alvorlighetsgrad. To prosent av Norges fem millioner mennesker vil si 100 000 nordmenn.
  
- Ikke 100 000 - Det er et stort tabu knyttet til ansiktsblindhet og det kan virke som de ansiktsblinde ofte ikke forteller det til noen, fordi de syns det er pinlig.

- Bianca er veldig modig som står fram, og man må huske at når hun åpner seg til tv-seerne forteller hun samtidig også hemmeligheten til hele sin omgangskrets, sier Steinsland.

Psykiater Nils Håvard Dahl forteller til Dagbladet at Bianca Hansen sannsynligvis lider av den mest uvanlige formen for prosopagnosia.

- Det er viktig å presisere at det ikke finnes 100 000 mennesker i Norge med samme alvorlighetsgrad som Bianca. Det er særdeles få som har det så ille, sier han og legger til:

- De fleste med diagnosen lider av lett ansiktsblindhet, der en primært bare har problemer med å huske nye ansikter, sier han.

Dahl forklarer at Bianca Hansen aldri vil bli frisk, men at det finnes metoder som kan gjøre hverdagen litt enklere.

- Det går an å bevege seg i en mildere retning ved å trene opp hjernen på ansiktsgjenkjenning, sier han.

LAGER TV OM ANSIKTSBLINDHET: Tonje Steinsland i «Vårt lille land». Foto: TV 2
LAGER TV OM ANSIKTSBLINDHET: Tonje Steinsland i «Vårt lille land». Foto: TV 2 Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!