Bibelens verden

Klassisk i form, klassisk i motiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Jan Jakob Tønseths nye diktsamling, «Fromme vers for enkle sjeler», tvinger meg til å lese om igjen et essay den svenske forfatteren Marie Silkeberg har skrevet om Inger Christensen.

Silkeberg refererer her til den danske litteraturteoretikeren Anette Bøgh som skriver at Christensens «Sommerfugldalen» er en gjenfødelse eller aktualisering av sonetteformen, og at spørsmålet er hva som skjer når en klassisk form plasseres i en moderne optikk, med erfaringer fra en fragmentarisk flimrende verden.

Bilder og tanker

For til tross for at Inger Christensens Sommerfugldalen er klassisk i sin form, er samlingen moderne i den mening at den åpner for den fragmentariske og erindrende erfaringen, det foregår en strøm av bevissthet, bilder og tanker gjennom sonettekransen. Fortid avløses av nåtid og diktsamlingen gir ikke bare denne selsomme opplevelsen av at dette har skjedd, men også at dette skjer.

Jan Jakob Tønseth er foruten poet også kjent som gjendikter og prosaforfatter. I 2006 ble hans novellesamling «von Aschenbachs fristelse» nominert til både Brageprisen og Nordisk Råds Litteraturpris. I årets diktsamling, som er den første på fjorten år, benytter Tønseth seg av klassiske former som sonetten og octosyllabiske vers. Bibelhistorien er det grunnleggende referansepunktet, i så måte kan man si at Tønseth er klassisk i form og klassisk i motiv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer