DEBATT

Debatt: Abortloven

Bibelfundamentalistisk abortlov

Med Stortingets vedtak fra forrige uke, er loven strammet noe inn, men med KrF i regjering er den likevel mer liberal enn under de rødgrønne, og mer liberal enn i Danmark. Er dette da bibelfundamentalisme?

BARE DELVIS REVERSERING: Når jeg likevel stemte for endringen i abortloven i forrige uke, så mener jeg at vi faktisk bare delvis reverserte utvidelsen i 2016, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix
BARE DELVIS REVERSERING: Når jeg likevel stemte for endringen i abortloven i forrige uke, så mener jeg at vi faktisk bare delvis reverserte utvidelsen i 2016, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dersom forrige ukes stortingsvedtak om abortloven var en historisk innstramming, må endringen av tolkningen av loven under denne regjeringen i 2016 vært en historisk utvidelse.

Det er ikke et knefall for bibelbeltefundamentalister, slik Odd Rambøl forsøker å framstille det i Dagbladet, når et flertall på Stortinget reverserte utvidelsen. Før 2016 var det faktisk ikke lov med fri abort på tvillingfostre, slik Rambøl ser ut til å tro.

Da abortloven trådte i kraft i 1978 var det ikke mulig å avslutte ett av flere samtidige svangerskap ved såkalt fosterreduksjon, og dette ble ikke regulert i verken loven eller omtalt i lovens forarbeider.

I dag er dette mulig, etter grensen for selvbestemt abort for å unngå å skade det gjenlevende fosteret. Nye metoder førte til et hull i abortloven og usikkerhet om hvordan loven skal forstås. Fra 2001 ble loven tolket slik at den ga adgang til selektiv fosterreduksjon av et alvorlig sykt foster, fordi dette i seg selv ville gitt rett til abort etter grensen på uke 12 for selvbestemt abort i Norge.

Det var først med denne regjeringen at Justisdepartementet i 2016 ga en ny tolkning av loven som ga adgang til selektiv fosterreduksjon også på friske fostre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer