Bibi maler med brunt

KOMMENTARER

Bibi maler med brunt

Benjamin (Bibi) Netanyahus regjering blir stadig mer ytterliggående. Kritikere i Israel advarer mot fascisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Debatten i Israel har rast for fullt den siste tida. Etter at Benjamin Netanyahu har valgt den ultranasjonalistiske og ekstremistiske politikeren Avigdor Lieberman som ny forsvarsminister, begynner flere israelere å snakke om at landet deres er i ferd med å bevege seg i fascistisk retning. Lørdag kveld demonstrerte 2000 mennesker i Tel Aviv mot Lieberman som ble kalt rasist og fascist.

NETANYAHU er blitt kritisert for å gå stadig lenger til høyre. Det toppet seg da forsvarsminister Moshe Ya'alon 20. mai gikk av som forsvarsminister. «Ekstremister har tatt over Israel,» sa Ya'alon, som selv ikke akkurat tilhører Israels moderate fløy. Han gir blant annet bosetterne på Vestbredden sin fulle støtte. Men han fikk nok da en video der en israelsk soldat brutalt skjøt og drepte en 19 år gammel palestinsk knivstikker, ble offentliggjort. Abd al-Fattah Yusri al-Sharif hadde knivstukket en annen israelsk soldat og lå skadd på bakken da han fra kloss hold fikk ei kule midt i hodet. Videoen sjokkerte mange i Israel. Men mens mannen som hadde filmet hendelsen ble truet på livet, ga statsminister Netanyahu soldaten og hans familie sin fulle støtte. Det provoserte ledelsen i den israelske hæren som ville ha soldaten stilt for retten. Viseforsvarssjef Yair Golan gikk så langt som å sammenlikne den brutale hendelsen med hva som fant sted i Nazi-Tyskland i 1930-åra. Golan snakket ikke om 1940-åra da Holocaust fant sted, men budskapet var klart. Ya'alon støttet sin viseforsvarssjef, noe Netanyahu ikke var spesielt begeistret for. Dermed var det duket for et skifte i det israelske forsvarsdepartementet.

<strong>KOMMENTATOR:</strong> Jan-Erik Smilden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KOMMENTATOR: Jan-Erik Smilden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

LIEBERMAN har tidligere vært utenriksminister, men har ingen militær erfaring. Det har provosert mange fordi israelske forsvarsministere stort sett har vært tidligere generaler. Lieberman som i en periode var utkaster på en nattklubb i Moskva, leder det ultranasjonalistiske partiet Yisrael Beiteinu. Som politiker har han gått inn for å innføre dødsstraff for palestinere som myrder jøder, kaste den palestinske befolkningen ut av Israel, utrydde den islamistiske Hamas-bevegelsen og bombe Aswan-dammen i Egypt. Nå har Lieberman sagt at han vil moderere seg, men ikke alle tror på slike løfter. Tidligere statsminister Ehud Barak fra det israelske arbeiderpartiet advarer mot det han kaller «spirene til fascisme».

Den israelske venstresida ligger med brukket rygg, og Netanyahu gjør alt han kan for å knuse det som er igjen av israelsk fredsbevegelse. 8. februar vedtok nasjonalforsamlingen Knesset en lov som krever at alle organisasjoner som får støtte fra utlandet, må oppgi identiteten til giverne i årsrapporten og når de er i kontakt med israelske organer og tjenestemenn. Loven rammer menneskerettighetsorganisasjoner og grupper på venstresida, men den gjelder ikke for grupper som er med på å bygge ut israelske bosettinger i Øst-Jerusalem og på Vestbredden.

STATSMINISTER Netanyahu sier han fortsatt støtter fredssamtaler med palestinerne. Men hva den israelske regjeringen mener med fredsvilje er et stort spørsmål. Fredag begynner en konferanse i Paris som har som mål å få i gang den steindøde fredsprosessen. Netanyahu har sagt nei til israelsk deltakelse fordi Israel vil ha direkte forhandlinger med palestinerne og ikke «utenlandsk innblanding». Fredsviljen blir neppe større i månedene framover. Muligens venter den israelske statsministeren på resultatet av det amerikanske presidentvalget. Hillary Clinton er en ihuga Israel-tilhenger, Donald Trump har neppe de samme følelsene for den jødiske staten, men sier han støtter den israelske bosettingspolitikken på Vestbredden. Trump slår også fast at han som president ser fram til «gode relasjoner med Netanyahu». Det samme er ikke tilfelle når det gjelder forholdet mellom Barack Obama og Israels statsminister.

Les også: Med Clinton som president, vil Israel få sin sterkeste amerikanske støttespiller noensinne.

DET HØRER MED til historien at tidligere forsvarsminister Moshe Ya'alon også har sagt fra seg sitt sete i nasjonalforsamlingen Knesset. Mannen som tar over denne plassen er Yehuda Joshua Glick, en amerikanskfødt israelsk rabbiner som leder en organisasjon som vil at jøder skal få be på Tempelplassen, der de to islamske helligdommene al-Aqsa-moskeen og Klippedomen ligger. Stedet som kalles Haram al-Sharif av muslimene, er et av verdens mest brennbare områder. Den nå avdøde israelske politikeren Ariel Sharon la i september 2000 grunnlaget for det som kalles den andre palestinske intifadaen da han omgitt av sikkerhetsvakter gjennomførte en kontroversiell spasertur på Tempelplassen. Kanskje la han med dette også grunnlaget for valgseieren som ga ham statsministerposten i Israel året etter.

Så får vi se hva som skjer med Lieberman som forsvarsminister i 2016.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer