TATT: En palestinsk gutt blir anholdt av israelske soldater etter å ha kastet stein mot jødiske nybyggere i Hebron på Vestbredden. Arkivfoto: AFP/Scanpix NTB
TATT: En palestinsk gutt blir anholdt av israelske soldater etter å ha kastet stein mot jødiske nybyggere i Hebron på Vestbredden. Arkivfoto: AFP/Scanpix NTBVis mer

Bibis barnefanger

Israels statsminister Benjamin (Bibi) Netanyahu har fått vedtatt en lov som tillater at barn ned til 12 år kan bli dømt til opptil tjue års fengsel.

Kommentar

DA DEN ISRAELSKE nasjonalforsamlingen Knesset vedtok loven i forrige uke, sa flere politikere at den var «helt nødvendig». En rekke menneskerettighetsorganisasjoner har kommet med sterk kritikk av den den nye lovteksten.

Israelske myndigheter hevder at loven kommer som en konsekvens av at flere palestinske mindreårige siden september i fjor har gjennomført flere angrep mot israelere, de fleste med kniv. Til sammen skal 47 barn ha utført slike «terroraksjoner». Heretter vil barn som står bak drap, drapsforsøk eller uaktsomt drap bli dømt etter denne loven. Men loven sier også generelt at barn skal straffes for å begå terror. Steinkasting er en terrorisme etter israelsk definisjon.

MED DENNE LOVEN skal palestinske barn vite at de kan frykte det verste om de angriper israelere, sivile eller militære.

For loven er rettet mot palestinske barn, hovedsakelig i det israelsk-okkuperte Øst-Jerusalem. Når det gjelder Vestbredden, er det vanlig at barn ned til tolv år settes i fengsel. For der gjelder militære lover. Ifølge den palestinske organisasjonen Addameer Prisoner Support and Human Rights Association sitter i dag 414 palestinske barn i israelske fengsler. Mange barn er blitt mishandlet.

IKKE ALLE mener at ei celle er det riktige stedet å være for et palestinsk barn.

-I stedet for å sende dem i fengsel, ville det vært bedre for Israel om disse barna kunne fått gå på skole og vokse opp i verdighet og frihet og ikke under okkupasjon, heter det i en uttalelse fra den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B’Tselem.

- For de som blir stukket med kniv i hjertet og drept, spiller det ingen rolle om barnet er 12 eller 15 år, sier den israelske politikeren Anat Berko fra statsminister Netanyahus Likud-parti.

ALLEREDE i november i fjor vedtok Knesset at palestinere kan dømmes til tre års fengsel om de kaster stein mot israelere. Denne loven åpner også for å ta statlige ytelser – som nasjonal helseforsikring – fra gjerningsmennene. Nå gjelder også denne loven for barn.

Å sette barn i fengsel strider imot internasjonale konvensjoner, og en rekke menneskerettighetsorganisasjoner og FN har kommet med sterk kritikk av at israelske myndigheter fengsler palestinske barn. I en rapport fra Human Rights Watch, der Jan Egeland tidligere har vært Europa-direktør, heter det at situasjonen for barn som settes i fengsel og tortureres, har forverret seg i seks land der det er væpnede konflikter. Disse er Den demokratiske republikken Kongo, Irak, Palestina, Syria, Nigeria – og Israel. Selv om Israel alltid avviser slike rapporter blankt, må det være et tankekors å havne i så dårlig selskap.

MEN DEN NYE loven er etter all sannsynlighet kommet for å bli.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.