Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bibliofile på tv-tur

Sammen med et tv-team startet Jostein Gaarder en reise med bokbåten på Vestlandet. Turen sluttet i det nybygde biblioteket i Alexandria. Resultatet vises på NRK i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Berømte bibliotek

Bibliotekhistorier

Aldri har flere snakket om bokas død, og aldri har det blitt bygd flere store biblioteker. Det er hevdet at tekstmengden i verden nå fordobles hvert sjuende år - siden 1993 er det blitt skrevet like mye som det ble gjort i hele menneskets historie fram til 1993.

Det finnes dem som hevder at den første halvpart av denne imponerende skriftproduksjonen sannsynligvis er bedre enn den andre. For dem står bibliotekene som stille skjulesteder i mediejungelen. Samtidig er bibliotekene som aldri før nervesentre i den internasjonale kommunikasjonsstrømmen. Nettopp nettet har gjort bibliotekene nyttigere enn noen gang.

Notakers idé

NRKs Henry Notaker hadde en idé: Å lage et program om Europas biblioteker, særlig i anledning nybyggingen av biblioteket i Alexandria.

Det berømte biblioteket bygges nå i ny versjon etter tegninger fra det norske arkitektkontoret Snøhetta, det samme kontoret som også vant konkurransen om å få tegne operaen i Oslo. Jostein Gaarder ville mer enn gjerne være guide i bibliotekenes verden.

- På grunn av de mange forsinkelsene med byggeprosjektet i Alexandria trakk dette ut, sier Gaarder.

- Opptakene ble gjort over flere år, det ble en stor utfordring å passe på at hår- og skjegglengden var den samme i alle opptak.

- Da man bygde praktpalasser for opera på slutten av forrige århundre, døde nærmest nyskaping av opera ut. Er det ikke en risiko for at den intense bibliotekbyggingen nå varsler bokas død?

- Boka vil ikke dø, protesterer Gaarder.

- Ingenting tyder på det. Bibliotekene er viktigere enn noen gang, og nettet binder dem sammen.

Økt tilgang

Det blir slik Notaker forteller, at man nå med Internett kan gå inn i British Librarys samlinger og arkiver fra Oslo, plukke ut hvilke bøker man vil kikke på, og gi beskjed om når man kommer - så ligger bøkene klar ved ankomst.

- Men selv kjøpte jeg nettopp siste utgave av Kunnskapsforlagets leksikon - og vi risikerer faktisk at det virkelig blir den siste, leksikon kommer i framtida ut på nett og ikke på papir, sier Gaarder.

- Gjør det noe?

- Jeg kan ikke arbeide uten et trykt leksikon. Nettet er best hvis du vet presis hva du er på jakt etter, men bøker hjelper deg med å finne de tilfeldige sammenhengene. Slik er det med biblioteker også - det er ved å vandre langs hyllene du finner det du vil ha, men ikke visste at du lette etter.

- Så nettet vil ikke erstatte bibliotekene?

- Nei, nettet gjør bibliotekene mer tilgjengelige.

Takk sensuren

Det første berømte biblioteket i verden var biblioteket i Alexandria, der drømmen var å samle all tilgjengelig viten på ett sted. Siden har nasjonalbibliotekene i mange land prøvd å bygge opp tilsvarende komplette samlinger for sine egne land.

- Et paradoks er at det er sensuren som har skaffet oss de store boksamlingene, sier Gaarder. - Alt som skulle gis ut, måtte sendes inn for å kontrolleres og sensureres, og da kunne man like godt beholde og ta vare på bøkene - slik ble nasjonale boksamlingene bygd opp.

- Vatikanets også?

- Ja, men de har også en enorm samling manuskripter og bøker fra den tidlige boktrykkerkunsten. De kalles incunabler - vet du hva det betyr? Bleiebarn! De var de første, de nyfødte bøkene. Da boktrykkerkunsten ble oppfunnet av Gutenberg, fantes det boksamlere som nektet å ta trykte bøker inn i sine samlinger. Slike billige påfunn var jo ikke ekte bøker - det var det bare håndskrevne bøker som var. Det gir en følelse av andakt å befinne seg i Vatikanets bibliotek og bla i våre eldste tekster - fra tida før bøker ble bundet inn, eller gjennomillustrerte praktverker tunge av gull, sier Gaarder.

NRK-teamet slapp inn for å filme bibliotekenes skatter og hemmeligheter. Det var bare kjelleren til det nye franske nasjonalbiblioteket som skapte vanskeligheter, for der går den franske metroen.

- Vi fikk lov til å filme biblioteket, men metroen - nei, det var strengt forbudt, smiler Gaarder.

  • Jakten på det fullkomne bibliotek sendes på NRK1 i kveld klokka 22.25.