Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bibliotek for neste årtusen

ALEXANDRIA (Dagbladet): Her er prosjektet som Saddam Hussein og NORAD har samarbeidet om. Her er biblioteket som skal gi nytt liv, nye impulser og ny bevissthet til Alexandria, Egypt, hele den arabiske verden og Afrika. Aldri før har det vært stilt slike forhåpninger til et enkelt byggverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke slik å forstå at Egypt og de andre landene i regionen mangler akademiske institusjoner og forskningsmiljøer. Her finnes også mer eller mindre brukbare bibliotek. Bare et steinkast fra nybygget ligger universitetet i Alexandria med sine 80 000- 90 000 studenter.

Det var her ideen om å gjenreise hellenismens høyborg oppsto rundt midten av 1970-åra. Den tente i de besluttende politiske kretser i Kairo, og derfra ble den tatt videre til FN og UNESCO. Langsomt malte det internasjonale byråkratiet videre før beslutningen om en internasjonal arkitektkonkurranse ble utlyst.

Gamle venner

- Jeg studerte sammen med Kjetil Thorsen hjemme i Østerrike. Vi ble venner og samarbeidet om en del oppgaver før våre veier skiltes. Han dro til Norge, jeg til USA, forteller Christoph Kapeller i et yrende liv av egyptiske arbeidere som bøyer armeringsjern og støper. Sett ovenfra likner det livet i ei maurtue.

- I 1989 ringte han meg plutselig en dag i Los Angeles, fortalte om arkitektkonkurransen og spurte om vi skulle forsøke et nytt samarbeid. Jeg la til side alt jeg ellers holdt på med, og vi laget et team med fem arkitekter. I fem uker arbeidet vi natt og dag i Los Angeles, før forslaget var ferdig og ble sendt inn. Så var det helt stille noen måneder før telefonen ringte en dag:

- Dere har vunnet. Dere må være i Alexandria mandag for å diskutere det videre arbeidet.

- Hva følte du da?

- At alt var vidunderlig. Vi visste vi hadde en middels sjanse, kanskje blant de 20 beste. Men samtidig visste vi at du kan ha verdens beste prosjekt og likevel mislykkes. I slike konkurranser spiller så mange ting inn, personlige forbindelser, nasjonalitet etc. Men vi hadde passert alle hindre og gikk til topps. Prisen var på 60 000 dollar. Pengene dekket akkurat de utgiftene vi hadde hatt.

Vi visste likevel at skulle vi ha noen mulighet til å komme til mål, måtte vi gå aktivt til verks fra første øyeblikk, ikke minst når det gjaldt finansiering. Vi etablerte Snøhetta A/S, fikk fra første øyeblikk det mest storartede samarbeid med norske myndigheter, utarbeidet en nøyaktig modell og fikk laget en promosjonsvideo. NORAD betalte våre utgifter i et år, og har også på andre måter vært usedvanlig velvillig.

Saddam og Gro

På vårparten 1990 kom det store økonomiske gjennombruddet. Da var de arabiske statsoverhoder, en rekke kongelige og statsministrer, inkludert Gro Harlem Brundtland, samlet til giverlandsmøte i Aswan. Saddam Hussein la 20 millioner dollar på bordet, kong Fahd av Saudi-Arabia og sjeik Zaid fra Emiratene kunne ikke være dårligere. Med mindre bidrag fra andre lå det plutselig 65 millioner dollar i potten. Det totale prisanslaget i 1990 var på 110 millioner dollar. I dag regner vi at den endelige prisen vil ligge rundt 170 millioner.

- Og siden har alt gått på skinner?

- Langt derifra. Ikke før var det økonomiske fundamentet klart, før vi fikk beskjed om at alle egyptiske spesialister var kommet til at vårt konsept ikke lot seg gjennomføre. De ville heller ha den italienske andreprisvinneren. Etter hard strid og et maratonmøte som varte i 12 timer, kom vi likevel til enighet. I løpet av 1990 ble kontrakten ferdigforhandlet. Det var det hardeste året i mitt liv.

Bygget er sirkelformet med en diameter på 160 meter. Fundamentet stikker 35 meter under bakken - som også er langt under havflaten - og må derfor sikres på alle måter, også mot å flyte opp. Over bakken vil det rage 32 meter. Det totale arealet er 68 000 kvadratmeter, fordelt på ti etasjer.

Sommeren 1999 skal bygget innvies. Det store spørsmålet er: Kommer Saddam? Blir han invitert?

SOM EN FUGL FØNIKS reiser det storslåtte bibliotekbygget seg i en by som ellers er preget av fordums storhet. Arkitekt i Snøhetta, Christoph Kapeller, er prosjektleder på stedet og var også med på å lage utkastet som gikk til topps i den internasjonale arkitekt-konkurransen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!