Biblioteka

Eit bibliotek er ikkje ei boksamling eller ein digital lagerplass. Det er eit reflekterande rom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NASJONALBIBLIOTEKAREN, Vigdis Moe Skarstein, var i Dagens Næringsliv lørdag lei seg over at Google «har stjålet bibliotekets forretningside». Børsvinnar Google har vore raske og sett i gang med å digitalisera boksamlingane frå verdas fremste universitet, mens bibliotekvesenet har sove i timen. Google sitt mål er å fullenda draumen frå Alexandria og Babel om å samla alle bøker og all kunnskap i sitt digitale rom. Og vera herre over den.

VIGDIS MOE SKARSTEIN er glad i ordet «kunnskapsallmenning», og den gleda deler eg med henne: Bøker og informasjon som felles goder som er tilgjengelige for alle utan omsyn til markedsverdi og betalingsevne. Men kor levedyktig er gratisprinsippet når Google får i gang taxameteret? Og når dei som produserer kunnskapen og dei litterære skattane skal ha sin rettferdige skjerv? Det kan bli ein trongt allmenning i skvisen mellom digitale monopolistar, kommunale innsparingar og privat betalingsvilje.

BIBLIOTEKA er fattige institusjonar, men dei er fulle av menneske som er glade i bøker og tekstar, veit kvar dei er å finna, og som kan hjelpa deg med råd og dåd. Men å markedsføra og framheva seg sjøl, er ikkje deira sterke side. Dei styggest nærmast ved det, og dei ser iscenesetting som ein motsats til substans. Derfor står dei i fare for å bli plassert som høgtidelige forvaltarar av støvete boksamlinger som kan stuvast bort som ein fortidslevning i informasjonssamfunnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer