Biblioteket er svaret

FpU har ikke skjønt hva bibliotekene er.

BØR VÆRE GRATIS? Fremskrittspartiets Ungdom ønsker å privatisere bibliotekene. Foto: Linda Næsfeldt
BØR VÆRE GRATIS? Fremskrittspartiets Ungdom ønsker å privatisere bibliotekene. Foto: Linda Næsfeldt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet 19.mai tar FpU til orde for å privatisere folkebibliotekene. Heldigvis er det ikke noe forbud mot å demonstrere sin kunnskapsløshet heller ikke i form av politiske vedtak. FpU har rett og slett ikke skjønt at bibliotekene ikke er et utlånssted for bøker, men et politisk virkemiddel for å fremme kunnskap, kultur og demokrati. Det er selvsagt ingen hindre for at private aktører kan opprette utleiesteder for bøker om de får på plass avtaler med opphavsrettighetshaverne.

For norske kommuner finnes det minst 15 330 259 gode grunner til at disse bør satse på bibliotek. Folk flest har for lengst skjønt dette og folkebibliotekene er den mest brukte kommunale tjenesten. Bibliotekstatistikken viser at bibliotekene hadde over 22 millioner besøkende i 2009. Innbyggerundersøkelsen fra DIFI (Direktoratet for forvaltning og IKT), viser at folkebibliotekene skårer høyest av alle offentlige tjenester når det gjelder innbyggernes tilfredshet. For noen år siden ble det slått fast at folkebiblioteket er verdt fire ganger mer enn det koster. For hver skattekrone til bibliotek får samfunnet det firedobbelte igjen. Førsteamanuensis Svanhild Aabøs doktoravhandling viste at biblioteket har verdi både for brukerne og for dem som ikke selv bruker det. Folk mener at biblioteket er viktig for dem selv og familien, men verdsetter også at andre personer bruker det, at det sprer kultur og kunnskap, tar vare på litteraturarven og fremmer demokrati og likhet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer