Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Biblioteket er svaret

FpU har ikke skjønt hva bibliotekene er.

BØR VÆRE GRATIS? Fremskrittspartiets Ungdom ønsker å privatisere bibliotekene. Foto: Linda Næsfeldt
BØR VÆRE GRATIS? Fremskrittspartiets Ungdom ønsker å privatisere bibliotekene. Foto: Linda Næsfeldt Vis mer

I Dagbladet 19.mai tar FpU til orde for å privatisere folkebibliotekene. Heldigvis er det ikke noe forbud mot å demonstrere sin kunnskapsløshet heller ikke i form av politiske vedtak. FpU har rett og slett ikke skjønt at bibliotekene ikke er et utlånssted for bøker, men et politisk virkemiddel for å fremme kunnskap, kultur og demokrati. Det er selvsagt ingen hindre for at private aktører kan opprette utleiesteder for bøker om de får på plass avtaler med opphavsrettighetshaverne.

For norske kommuner finnes det minst 15 330 259 gode grunner til at disse bør satse på bibliotek. Folk flest har for lengst skjønt dette og folkebibliotekene er den mest brukte kommunale tjenesten. Bibliotekstatistikken viser at bibliotekene hadde over 22 millioner besøkende i 2009. Innbyggerundersøkelsen fra DIFI (Direktoratet for forvaltning og IKT), viser at folkebibliotekene skårer høyest av alle offentlige tjenester når det gjelder innbyggernes tilfredshet. For noen år siden ble det slått fast at folkebiblioteket er verdt fire ganger mer enn det koster. For hver skattekrone til bibliotek får samfunnet det firedobbelte igjen. Førsteamanuensis Svanhild Aabøs doktoravhandling viste at biblioteket har verdi både for brukerne og for dem som ikke selv bruker det. Folk mener at biblioteket er viktig for dem selv og familien, men verdsetter også at andre personer bruker det, at det sprer kultur og kunnskap, tar vare på litteraturarven og fremmer demokrati og likhet.

Det er på denne bakgrunnen at folkevalgte over hele landet er på jakt etter de gode bibliotekløsningene som gjør at bibliotekene skal kunne fylle sitt politiske mandat på en ennå bedre måte. Da er ikke svaret privatisering da er svaret nytenking og satsing.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media