- Biblioteket reddet livet mitt

Vidar Kvalshaug takker bibliotekaren Paula for alt.

MØRE OG ROMSDAL: Vidar kvalshaug elsker å tegne og skrive i bøkene han eier. På biblioteket låner han bøker til barna og ting han ellers ikke får tak i. Foto: LARS EIVIND BONES
MØRE OG ROMSDAL: Vidar kvalshaug elsker å tegne og skrive i bøkene han eier. På biblioteket låner han bøker til barna og ting han ellers ikke får tak i. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Hvordan var biblioteket der du vokste opp?

- Jeg vokste opp i et hjem totalt uten bøker. Mor var hjemmeværende, far var på sjøen, vi bodde avsides til på en øy med bare fergeforbindelse og ensomheten var total. Da jeg var åtte år, flyttet vi til et slags sentrum på Averøya. Biblioteksfilialen hadde åpent noen timer hver torsdag kveld. Jeg begynte å gå dit. Det reddet livet mitt. Bibliotekaren Paula åpnet en ny verden, strikket litt og pekte på alt som skulle bli framtida mi. Jeg har alt å takke henne for. Jeg kunne leve i parallelle verdener og drømme i stedet for å ta over gårder eller dra til sjøs slik kompisene mine gjorde. Selv om jeg droppet ut av skolen etter ni år og ett år med forsøksvis gymnasgang, hadde jeg fått lesingen inn. Den holdt meg flytende.

- Hva er ditt beste minne fra biblioteket?

- En spesiell novemberkveld på åttitallet. Det var iskaldt ute, men inne glødet det fra en stor ovn i den lave kjelleren under sparebanken. Det luktet nybakte boller. Bibliotekar Paula hadde ikke bakt boller, men det luktet slik, det var den samme følelsen. Kanskje var det et varsel: Den kvelden fant vi fram til «Haiene» av Jens Bjørneboe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer