Biblioteksjefen: - Vi har nok en relativt lavt utdannet befolkning

Tall viser store forskjeller i bibliotekbruk i Norge. I Balsfjord i Troms sukker biblioteksjefen over lite leselyst og små bevilgninger. Sjekk hvor mange bøker som leses i din kommune.

LITE LESELYST: Balsfjord i Troms er blant kommunene i landet hvor det lånes færrest bøker i landet. 
  Foto: © Bjørn-Owe Holmberg / Samfoto
LITE LESELYST: Balsfjord i Troms er blant kommunene i landet hvor det lånes færrest bøker i landet. Foto: © Bjørn-Owe Holmberg / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kommunenes egne tall, gjengitt i Dagbladets tjeneste «Forskjells-Norge», viser enorme ulikheter i biblioteksbruk i Norge.

 Mens hver innbygger Tolga i Hedmark og lille Utsira i Rogaland i snitt tar med seg over 14 bibliotekbøker hjem hvert år, låner folket i Flakstad og Måsøy skarve 0,20 bøker hver per år - altså én bok hvert femte år.

I Balsfjord låner hver innbygger under ei halv bok i året i snitt, og biblioteksjefen i kommunen skylder på lokalpolitikerne.

- Vi har ligget langt nede på statistikken lenge, og det starta for 10 - 12 år siden. Det er en kjensgjerning at vi i Balsfjord har en relativt lavt utdannet befolkning, det spiller nok inn, sier Geir Holmstad og legger til:

-Og vi har et veldig beskjedent bokbudsjett, for å si det mildt, og åpningstidene er kraftig redusert som følge av kutt. Dette handler om pengene vi får - og ikke får - fra politikerne våre, slår Holmstad fast.

Kult å lese Det er Tolga som topper utlånsstatistikken for 2014. Når Dagbladet ringer er det så mye støy at biblioteksjefen legger på røret og ringer oss opp seinere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer