LITE LESELYST: Balsfjord i Troms er blant kommunene i landet hvor det lånes færrest bøker i landet. 
  Foto: © Bjørn-Owe Holmberg / Samfoto
LITE LESELYST: Balsfjord i Troms er blant kommunene i landet hvor det lånes færrest bøker i landet. Foto: © Bjørn-Owe Holmberg / SamfotoVis mer

Biblioteksjefen: - Vi har nok en relativt lavt utdannet befolkning

Tall viser store forskjeller i bibliotekbruk i Norge. I Balsfjord i Troms sukker biblioteksjefen over lite leselyst og små bevilgninger. Sjekk hvor mange bøker som leses i din kommune.

(Dagbladet): Kommunenes egne tall, gjengitt i Dagbladets tjeneste «Forskjells-Norge», viser enorme ulikheter i biblioteksbruk i Norge.

 Mens hver innbygger Tolga i Hedmark og lille Utsira i Rogaland i snitt tar med seg over 14 bibliotekbøker hjem hvert år, låner folket i Flakstad og Måsøy skarve 0,20 bøker hver per år - altså én bok hvert femte år.

I Balsfjord låner hver innbygger under ei halv bok i året i snitt, og biblioteksjefen i kommunen skylder på lokalpolitikerne.

- Vi har ligget langt nede på statistikken lenge, og det starta for 10 - 12 år siden. Det er en kjensgjerning at vi i Balsfjord har en relativt lavt utdannet befolkning, det spiller nok inn, sier Geir Holmstad og legger til:

-Og vi har et veldig beskjedent bokbudsjett, for å si det mildt, og åpningstidene er kraftig redusert som følge av kutt. Dette handler om pengene vi får - og ikke får - fra politikerne våre, slår Holmstad fast.

Kult å lese Det er Tolga som topper utlånsstatistikken for 2014. Når Dagbladet ringer er det så mye støy at biblioteksjefen legger på røret og ringer oss opp seinere.

- Vi jobber veldig mye med formidling, og vi har tett samarbeid med skolene. Og så har vi hatt flere leseaksjoner, som «Sommerles», hvor vi lånte ut 2300 bøker bare i sommer. Vi er ikke et spesielt rikt bibliotek, men vi bruker ressursene så godt vi kan. I Tolga spiller i alle fall politikerne på lag med oss om å få folk til å bruke biblioteket, forteller Ellen Vibeke Solli Nygjelten.

POPULÆRT BIBLIOTEK: Deichmanske bibliotek på Tøyen i Oslo er blant landets mest populære. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
POPULÆRT BIBLIOTEK: Deichmanske bibliotek på Tøyen i Oslo er blant landets mest populære. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Biblioteksjefen tror at det er kulturelle forskjeller som forklarer kommunens store leselyst: I Tolga er det kult å like bøker, ifølge Solli Nygjelten.

- Det har noe med holdningen til det å lære. Vi ser at den nordlige delen av Hedmark er slik — det er en kultur for å lese og en kultur for å lære. Det synes på skoleresultatene også. Noen plasser er det kanskje ikke tøft å være flink, mens i Tolga er det faktisk kult å lese, sier hun. Sokndal kommune, på bronseplass med 13,6 utlånte bøker per innbygger i 2014, gir æren til god lesekultur og tett samarbeid med kommunens skoler.

En treffplass - Skolen bruker biblioteket mye, og spesielt lærerne er veldig flinke til å integrere biblioteket i undervisninga. Her i bygda har det alltid vært en veldig interesse for biblioteket, sier Jorunn Hegdal, biblioteksjef.

Hegdal understreker at biblioteket i dag fungerer som en treffplass, og at det gjenspeiles i utlånstallene. Det er lenge siden biblioteket i Sokndal var «hysj hysj»-sone, forteller hun.

- Det er kanskje ikke så mange treffplasser igjen i bygda — biblioteket er et sted folk kan komme, treffe andre, slå av en prat og være sosiale og derfor har vi også utvida åpningstidene, slik at vi har tid til å snakke med dem som besøker oss.

Underbudsjettering  I gjennomsnitt besøkte hver nordmann et folkebibliotek mer enn fire ganger i løpet av 2014 og over 18 000 arrangementer ble avviklet på norske bibliotek i fjor.

- Et velbesøkt bibliotek er utrolig viktig for et lokalsamfunn. Vi trenger møteplassene nå som bank, post og butikker forsvinner. Utlånstall står og faller på penger, og mange kommuner driver med systematisk underbudsjettering av biblioteket. Kulturløftet hjalp mange, men ikke norske bibliotek, hevder Mariann Schjeide, leder i Norsk bibliotekforening.

Schjeide sier gode og velbesøkt bibliotek gir utslag i hele utdanningsløpet og bidrar til å bedre leseevnen til barn allerede før skolealder.

- Se på Finland. De har satsa veldig hardt på bibliotek, der er bibliotekar et statusyrke og Finland scorer høyt i alle Pisa-undersøkelsene.

- Vi ser at bibliotekbruken øker i kommuner som satser på biblioteket, sier kulturminister Thorhild Widvey (H) om tallene.

Hun går likevel ikke med på at staten lar bibliotekene dø i kommuner med svak økonomi.

- Regjeringen har nettopp lagt frem en nasjonal bibliotekstrategi, som tydeliggjør statens ansvar. Staten gir også en håndsrekning for å utvikle folkebiblioteket som møteplass, debatt- og læringsarena. Utviklingsmidlene til folkebibliotek er økt med 70 % på to år, sier statsråden. 

SIER STATEN OGSÅ BIDRAR: Kulturminister Thorhild Widvey (H) sier at kommunene får statlig drahjelp for å holde folkebibliotekene i live.
Foto: Anders Grønneberg
SIER STATEN OGSÅ BIDRAR: Kulturminister Thorhild Widvey (H) sier at kommunene får statlig drahjelp for å holde folkebibliotekene i live. Foto: Anders Grønneberg Vis mer