Anmeldelse: Hunter Biden, «Alt det vakre»

Bidens sønn: Sjokkerende ærlig

Hunter Biden forteller en sterk historie om død, alkohol og narkotika i sin erindringsbok.

FAR OG SØNN BIDEN: Nåværende president Joe Biden og sønnen Hunter fotografert i 2010. Denne uka kom Hunter Biden med en usedvanlig ærlig erindringsbok. Foto: NTB / AP /Nick Wass
FAR OG SØNN BIDEN: Nåværende president Joe Biden og sønnen Hunter fotografert i 2010. Denne uka kom Hunter Biden med en usedvanlig ærlig erindringsbok. Foto: NTB / AP /Nick Wass Vis mer
Publisert

«Alt det vakre»

Hunter Biden

Erindringsbok

Forlag: Cappelen Damm
Oversetter: Eve-Marie Lund
Utgivelsesår: 2021

«Sjokkerende, intenst og troverdig om død og rusavhengighet.»
Se alle anmeldelser

Det er litt av en historie Hunter Biden forteller i «Alt det vakre». Bak den idylliske tittelen finner vi en mørk historie om død, alkohol og narkotika i den sittende presidentens nærmeste familie.

Riktignok handler den også om samhold og kjærlighet. Men det er skildringen av rus som er høydepunktet. Den er ærlig, intens – og for alle som har opplevd rusavhengighet på nært hold, ytterst gjenkjennelig.

Historien begynner likevel ikke med at Hunter koker sin egen crack. Den starter med storebrorens død i 2015. Beau hadde tjenestegjort i Irak, arbeidet som statsadvokat og var ventet å gjøre en politisk karriere da han fikk hjernesvulst. Beskrivelsen av vennskapet mellom de to brødrene, dødsleiet og begravelsen er gripende, men også sentimental.

At båndet mellom dem var usedvanlig tett, er det ingen grunn til å betvile. Det går tilbake til bilulykken i 1972, som tok livet av moren og lillesøsteren og skadet de to brødrene. Brorens død gir også forfatteren anledning til å gi en idyllisk skildring av samholdet mellom faren, hans andre kone, lillesøsteren, nevøer og nieser, samt en flokk av slektninger. Men i beskrivelsen av felleskapet i det politiske miljøet, er det som om det er presidentens ambisjoner om å forsone en splittet nasjon det handler om. I det hele tatt er de politiske analysene og omtalen av forfatterens forhold til Ukraina og Kina bokas svakeste.

Å miste grepet

Langt mer fascinerende er skildringen av hvordan Hunter mistet grepet om sitt liv. Vi får riktignok ikke vite alle detaljene rundt hans skilsmisse fra sin første kone, men den var opprivende. Han holder også kortene tett til brystet i omtalen av sitt kortvarige forhold til enken etter sin bror. Men han insisterer på at de innledet forholdet i et forsøk på å holde minnet om broren i live. Han kommenterer ikke påstandene fra amerikansk sladrepresse om at han også førte erotisk korrespondanse med enkens søster. Da han til slutt forelsket seg og i all hast giftet seg med sin nåværende kone, Melissa, skal han ha falt for øynene hennes. De skal ha minnet ham om broren.

Det er nesten skremmende å lese om hvordan kvinnene i familien hele tiden speiler og blir flettet inn i forholdet mellom Joe, Hunter og Beau.

Likevel er navet i fortellingen Hunters forhold til alkohol og crack. Det er i skildringene av rusavhengighetens indre logikk, at han briljerer som forfatter.

Crackrus

Når han i kapitler med titler som «I fritt fall» og «Dophue» legger alle hensyn til side, skriver han sjokkerende ærlig om sitt liv på kjøret. Hans intense og detaljerte skildringer av å kjøpe, koke og røyke crack på de mest lugubre steder, sitter som skudd. Han skildrer hallusinasjoner og abstinenser på en måte som får en til å tenke på klassikerne innen sjangeren, som Hunter S. Thompsons «Frykt og avsky i Las Vegas». Her er en liten smakebit fra beskrivelsen av hans første vellykkede crackrus:

«Trommehinnene presses sammen i den grad at hver lyd trenger gjennom med så sterk intensitet – som skudd gjennom et rifleløp – at du tror du har hørselshallusinasjoner. Faktum er at du rett og slett har hypersensitiv hørsel – du er en jakthund. Du plukker opp det minste pip et kvartal unna.»

«Alt det vakre» er rett og slett en erindringsbok utenom det vanlige!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer