Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Biff, Bull og transer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILMFESTIVAL: I dag åpner filmfestivalen som kan smykke seg med tittelen størst i Norge, i alle fall når det gjelder antall filmtitler. Bergen Internasjonale Filmfestival, eller BIFF, skal i de kommende dagene vise 115 langfilmer. BIFF utpreger seg blant de norske festivalene for sin konsekvente vilje til å sette samfunnsspørsmål og politikk på programmet. Det er her man ser de kontroversielle filmene om de store temaene.

TA FOR EKSEMPEL «Paper Dolls», min favoritt og kanskje skoleeksempelet på BIFFS vidtfavnende tilbud. Dette er en dokumentarfilm, signert israelske Tomer Heiman, om filippinske transseksuelle som erstatter de palestinske pleierne på et hjem for eldre, ortodokse jøder i Tel Aviv. Da palestinerne ble utestengt fra Israel under den andre intifadaen, var israelske myndigheter så i beit for arbeidere i trøste-og-bære-yrkene at de ansatte de eneste søkerne - filippinske transseksuelle som ville bort fra fordømmelsen i hjemlandet. Når filippinerne har fri opptrer de i bandet «Paper Dolls».

FILMEN PASSER I flere av årets underprogrammer: «Migrasjon og identitet», «Israel: Angst og mentalitet», «Seksualitetens irrganger». Den er en av BIFFS bortimot 50 dokumentarfilmer. Der befinner også årets «Center Piece» seg. Midt i festivalen blir det verdenspremiere på filmen om Bergens store sønn. «Ole Bull - Himmelstormeren» er signert Aslak Aarhus og musikeren Henning Kraggerud gestalter mesteren der han står på toppen av Kheopspyramiden og spiller «På solen jeg ser».

ÅPNINGSFILMEN ER Stephen Frears\' kritikerroste «The Queen» om den britiske dronningens tilbaketrukne holdning etter Lady Dianas død. Noe mer folkelig i uttrykket er John Cameron Mitchells «Shortbus» om newyorkeres angivelige seksuelle frislepp etter 9/11-traumene. I sammen dristige kategori, men muligens med høyere kunstneriske ambisjoner, befinner kortfilmsamlingen «Destricted» seg. Her behandler sju filmskapere forholdet mellom pornografi og kunst. Slikt kan det bli debatt av. Særlig i snakkesalige Bergen der BIFF innbyr til en flom av paneldebatter.