JAZZHISTORIE: Artikkelforfatter Arvid Bryne trekker linjene fra den dagen i mai 1984 han var med på å følge storbandlegenden, Count Basie (til venstre) til den siste hvile i New York. 35 år etter har den begynt å swinge igjen. Bildet er fra 1979, Oslo Konserthus, da Count Basie og hans orkester gjestet Norge og Oslo sammen med Ella Fitzgerald. Klasse. Foto: NTB scanpix.
JAZZHISTORIE: Artikkelforfatter Arvid Bryne trekker linjene fra den dagen i mai 1984 han var med på å følge storbandlegenden, Count Basie (til venstre) til den siste hvile i New York. 35 år etter har den begynt å swinge igjen. Bildet er fra 1979, Oslo Konserthus, da Count Basie og hans orkester gjestet Norge og Oslo sammen med Ella Fitzgerald. Klasse. Foto: NTB scanpix.Vis mer

Big Band Boom i New York 35 år etter at den ble erklært død

1. mai 1984 var Arvid Bryne i begravelsen til jazzlegenden Count Basie i Harlem, New York. Sammen med de mange nekrologene ble det skrevet at dødsfallet også markerte begynnelsen på slutten for storbandjazzen.

Jeg kom til å tenke på dette da jeg for noen dager siden leste i New York Times at «The Big Band rises again ». Big band boom, skrev de. Ikke på mange år kan du som nå finne 17–18 musikanter i lokaler rundt om i verdensbyen som spiller feite akkorder i noen gamle, men også like mange nye arrangementer.

Og de spiller ikke lenger bare i Greenwich Village, i Uptown Manhattan og Harlem, men også i Brooklyn og Queens; bydeler som i min tid ikke først og fremst var kjent for levende og vibrerende musikk.

I 1984 var jeg i mitt tredje år som korrespondent for Dagbladet i USA, stasjonert i New York. Gjennom en tidligere maskinsjef i den norske handelsflåte som da var superintendant – sjefsvaktmester – i en av de store skyskraperne, ble kona og jeg invitert på nyttårsball i Waldorf Astoria arrangert av vaktmestrenes fagforening.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

MÅNED

Prøvetilbud*

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 1 kr per måned. 0,03 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/mnd) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

ÅR

60% rabatt*

318 kr

(0,87 kr per dag)

KJØP ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

ÅR 318 kr per år. 0,87 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (795kr/år)når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter gratisperioden (99kr/måned) (795kr/år).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.