- «Big Brother» er som en risikosport

- «Big Brother» er som en mental risikosport. Det er ingen som vil forby fallskjermhopping, sier psykiater Geo von Krogh.

Tre ulike tilbud, to av dem obligatoriske, skal hjelpe deltakerne tilbake til hverdagen.

- Først er det produsenten, Lasse Hallberg, og deltakeransvarlig, Julie Wiggen, som bruker mange timer med deltakerne. Denne prosessen er meget viktig. De ser på videoer og avisklipp, slik at deltakerne er forberedt på hva de kan møte ute. Og de diskuterer hvordan ting har vært.

Lynkjendis

- Men fagpersoner vil sette søkelyset på hvordan veien blir videre?

- Neste obligatoriske runde med debriefing er sammen med psykolog. Det er en rutinemessig debriefing. Og dersom noen skulle ha problemer etter en slik gjennomgang, kommer jeg, som psykiater, på banen.

- Hva slags problemer kan en vraket deltaker få?

- Vi kan ta det litt på generell basis. Det er ikke enkelt å takle en plutselig kjendistilværelse, om man han ønsket aldri så mye å komme på TV. Det er en svøpe. For det meste er det hyggelig, men ikke bestandig. Og når man blir vant til oppmerksomheten, og kanskje liker den, er man kanskje glemt. Det kan bli et problem for enkelte.

- Dette har jo et visst element av Jeppe i baronens seng, mener von Krogh.

- Og det er ikke bare spøk å komme tilbake til det vanlige livet etterpå.

Markedsføring

Han har selv vært med på å velge ut deltakerne til programmet, sammen med psykolog Eva Rusz og produsent Hallberg og deltakeransvarlig Wiggen.

- Er det skadelig å være med i «drittsekk-TV»?

- Det er ganske feil å kalle «Big Brother» for «drittsekk-TV». Drittsekkene finner du ikke i dokusåpene, men i det virkelige liv. Politikerne, for eksempel. Det de steller i stand, kan jeg ikke skåne deltakerne for. Men dersom noen skulle få problemer etter programmet, så er de velkommen. Jeg har kontrakt til en drøy måned etter at programmet er over, sier psykiater Geo von Krogh.

  • Geo von Krogh har virket som psykiater for en rekke kunstnervenner i Norge i mange år, men har også hatt tid til å virke som skuespiller. Han har blant annet vært schizofren pasient i den islandske filmen «Universets engler», landmåler i «Djeveløya», gammel sjøulk i Nils Gaups film om Håkon Håkonsen, vært prest i «Syv søstre» og lege i «Blodsbånd».