Big Brother på film

Storebror ser deg definitivt. Staten er et mareritt og naboen er klonet. Framtida er grim på film.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Cinemateket i Bergen setter i morgen opp Terry Gilliams «Brazil», en film som handler om framtidas dystre utsikter, et yndet tema i scifi-filmer.

Sjangerens innhold er stort sett som følger: Framtidssamfunnet kontrollerer sine innbyggere ved hjelp av teknologi. Resultatet er at individualitet ofres i håp om å oppnå sosial og politisk enhet.

En modig ny verden

Inspirasjonen er hentet fra litteraturen. George Orwells «1984» og Aldous Huxleys «Brave New World» beskriver en verden satt inn i framtida, men som gjenspeiler den virkelighet de sjøl befant seg i.

Byråkratiets styggedom har filmskaperne funnet i Franz Kafkas sosiologiske mareritt «Prosessen». Filmer inspirert av disse litterære verk er kommentarer til et samfunn der vi stadig blir likere. Satt i framtida advarer de oss om veien mot fascisme og andre totalitære samfunn.

«Brazil»

I morgen kan interesserte i Bergen få med seg Terry Gilliams «Brazil». Har du kost deg med Monty Pythons absurde humor husker du Gilliams animasjoner.

Sam Lowrey (Jonathan Pryce) har gitt seg hen til til den uniforme verden rundt ham. Når livet blir for fælt, fantaserer Sam at er en superhelt som redder den vakre Jill Layton. En dag gjør Storebrormaskinen en feil, Sam skal ordne opp og han møter en virkelig Jill (Kim Greist). Men hun kjenner terroristen Harry Tuttle (Robert De Niro), og Sam må møte mannen som har ansvaret for å torturere trøbbelmakere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer