Big Hands store sorg

De fikk en datter som ble født med en kromosomfeil. Natt til 28. september mistet countrysangeren Ottar «Big Hand» Johansen og hans samboer Grete Alternes sin Josefine (4). Nå snakker de ut om sorgen.

- Det var så tungt å se henne lide slik. Fredag før hun døde ba vi til Gud om at han måtte komme og hente henne. Da slet hun så tungt, alle kreftene gikk med på å få opp slim fra luftveiene, forteller Alternes og Johansen.

Mens «Big Hand» har fortsatt å være en aktiv mann i Musikk-Norge de siste årene, har det vært mange tøffe tak privat. Og sorgen han og samboeren har opplevd den siste måneden, er ikke til å beskrive.

Kjempet tappert

- Jeg er overrasket over at det skulle være så sterkt. Trodde jeg hadde forberedt meg på å miste henne, at det skulle bli enklere da. Men du kan ikke forberede deg på å miste et barn, sier Alternes.

Paret har valgt å stå fram i Bodø-avisa Nordlandsposten for å fortelle om sorgen, savnet og tomheten etter tapet av sin datter.

Josefine ble født med trisomi 18, en kromosomfeil som førte til at jenta emosjonelt sett aldri kom lenger enn til fire- fem-månedersstadiet, og motorisk til tre-månedersstadiet.
Ved fødselen ble foreldrene møtt med en dyster spådom. Legene trodde ikke barnet ville få oppleve ettårsdagen. Men hun klamret seg til livet, og overrasket mange med sin livsgnist. Flere ganger trodde legene at hun ville dø, men hun kjempet tappert. Til slutt orket hun ikke mer.

Oppi all sorgen klarer «Big Hand» og fruen å se det positive i situasjonen. Frykten for at livet med en alvorlig syk datter ville gjøre dem isolert fra omverdenen var ubegrunnet.

- Josefine har forandret og brakt oss nærmere vennene våre. Josefine rørte ved hjertene til folk, selv om hun ikke kunne snakke, spise og knapt nok løfte hodet.

Betenkt

Andre opplevelser har gjort paret betenkt.

- Da Josefine fikk et virus, måtte vi på intensiven. Hun kom seg over kneika, men da legen snakket med oss etterpå, understreket han at det var satt inn store ressurser for å redde henne. Denne gang. Vi burde tenke over hva vi skulle gjøre neste gang. Slike ting gjorde meg fortvilet, forteller en engasjert Grete Alternes.

- Du kan ikke sette en prislapp på et menneske og si at noen er mer verdt enn andre. Josefine elsket jo livet. Hun var så ufattelig velkommen og var omgitt av kjærlighet hele sitt liv. Skulle det ikke være plass til henne? sukker paret oppgitt.
«Big Hand» har fått enormt mye støtte fra gode musikervenner etter at datteren døde. Flere kolleger stilte i begravelsen 2. oktober. Der ble blant annet «New Moon», sangen som Ottar skrev om sin lille datter, framført.

PAPPAS SKJEGG:</B> Lille Josefine elsket å stikke ansiktet inn i skjegget til pappa Ottar