Big in Bø

BØ (Dagbladet): Etter 15 år i det ytterste mørke dukket Alphaville denne helga opp igjen i Bø i Telemark for å framføre alle klinelåters store mor - «Forever Young». - Det er en skam at vi ikke er på hitlistene lenger, men vi trives på rare plasser som Beirut, Lima og Bø, påpekte vokalist Marian Gold (44) i forbindelse med verdensturnéåpningen.

Å bli glemt er den verste straffen en popstjerne kan bli utsatt for. Etter å ha vært en av synthpopens ledestjerner med 1984-albumet «Forever Young» og knust ethvert tenåringshjerte med tittellåta, forsvant Alphaville fullstendig. Inntil de i helga kom til Telemark-metropolen Bø for å være hovedattraksjon på et 80-tallsparty for bygdas studenter

Kreppa hår

Opptredenen på TV2s Gullfisk-show gikk i vasken, flyet fra København var åtte timer forsinket og Bø var i ferd med å bli helt nedsnødd, men Marian Gold maktet likevel å komme fram til Bø i tide.

Da hadde hans engelske medmusikanter allerede rukket å skli rundt i telemarksbygda i en Mercedes på sommerdekk en hel halv dag. Ledelsen for den skandinaviske Alphaville-fanklubben New Horizons hadde lagt strekningen Göteborg- Bø bak seg. Og på Gullbring Studenthjem hadde vorspielet pågått i timevis allerede.

- Det er ikke det at vi er store Alphaville-fans, sa student Håvard Naper.

- Det er mer det at dette er den første konserten på studentkroa etter juleferien. Og så er jo et 80-talls temaparty alltid en klar vinner, la han til mens T'Paus «China In Your Hand», F.R. Davids «Words» og a-has «Take On Me» duret i bakgrunnen . Ball-gensere, kreppa hår, blå øyenskygge, blå sykkelsko og brune skinnslips dominerte stort på party-kjøkkenet i studenthjemmets andreetasje. Men alle de andre 80-tallseffektene kom unektelig i skyggen av Frode Gleisners røde Limahl-parykk.

Damer og jeans

Det var da det slo oss at denne gjengen med 21-åringer i realiteten ikke hadde noen forutsetninger for å forstå fenomenet Alphaville. De var sju år gamle snørrunger da «Forever Young» gjorde enhver klassefest for oss med et halvt dusin år mer på baken til en amorøs begivenhet.

Fotograf Christiansen skjønner alvoret. Han kjøpte tyskernes klassiske 1984-album sommeren mellom femte og sjette klasse. Den sommeren tjuvlånte han hyttenabo Wulferts gamle platespilller for å få avspilt sitt dyrebare Alphaville-eksemplar. Den samme sommeren avkrevde han sin mor det første paret med 501-jeans - slik at Bergitte på Tromøya endelig skulle få øynene opp for ham.

Mytisk kraft

Men 80-tallets mytiske kraft har innvirking også på dem som egentlig er for unge til å forstå. Derfor var det i ferd med å bli stinn brakke på Kroa i Bø da klokka begynte å nærme seg midnatt.

Borte i et hjørne sto en 30 år gammel svensk barneskolelærer og solgte Alphaville-effekter.
- Vi har 65 medlemmer i den skandinaviske fanklubben nå. Seks av oss har tatt turen fra Göteborg i dag, fortalte Joachim Hollender, tydelig oppglødd av at han om få minutter skulle overvære åpningen av «Dreamscapes 1999»-turneen. De nærmeste to ukene har han fri fra lærerjobben. 11 Alphaville-konserter i Sverige krever sin fanklubbhøvding.

«Off-Broadway»

Så kom kaskadene av synth, røyken, det rosa lyset og Marian Gold på scena. Han er den eneste av den originale besetningen på tre som er med på turneen. Med det forhindret ikke bandet i å levere stilrene versjoner av klassiske Alpha-hits som «A Victory Of Love», «Summer In Berlin», «To Germany With Love» og «Sounds Like A Melody». 84-synthene var intakte, selv om enkelte mer obskure låter ble besudlet med nymotens euro-dance-rytmer.

«Ter ver ztimes» sang Gold mens Bø-studentene skrålte og skålte. Til slutt fikk de låtene de hadde ventet hele kvelden på; «Big In Japan» og «Forever Young».

- Vi er en begivenhet igjen, konkluderte Marian Gold da vi møtte ham på Bø Hotell etter konserten. Og la til:

- Bø og Beirut, karrieren har tatt meg til mange rare steder

I kveld spiller Alphaville på rockklubben So What! i Oslo. Til våren står Tsjekkia og Polen på turnéplanen.