Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Big in Korea

Jørgen «XeqtR» Johannessen spiller dataspill foran 20 millioner tv-seere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les Dagbladets spillblogg!

(Dagbladet.no): I et tv-studio i Sør-Korea sitter Jørgen «XeqtR» Johannessen og skriker bak en dataskjerm. Foran 20 millioner asiatiske tv-seere. Og med en drøm om 50 000 dollar i førstepremie.

Rundt ham sitter fire andre med blikket låst på hver sin dataskjerm og ørene gjemt under headsets. I det sterke studiolyset trykker Jørgen og hans lag NoA seg febrilsk ett steg nærmere 50 000 dollar.

Det er mellomspill i WEG (World E-sports Games), en av verdens største dataspillturneringer, og Jørgen er direkte inne i 20 millioner asiatiske hjem.

Egen TV-kanal 

Grunnen er enkel. «XeqtR» er profesjonell dataspiller og leder verdens høyest rangerte klan i online-spillet «Counter-Strike».

- Det å være profesjonell spiller er litt annerledes her i Korea enn hjemme. Når vi reiser inn til Seoul for å spille kamper live på tv, er det fans som vil ha bilder og autografer av meg. Det er jeg ikke helt vant til ennå, sier 22-åringen.

I Sør-Korea, og i stadig flere land blir nå internettbasert dataspill, eller gaming, anerkjent som en virkelig sport. Skrikende fjortisfans og stjernedyrking blir mer og mer vanlig.

DYPT KONSENTRERTE: Her er Jørgen «XeqtR» Johannessen (nærmest kamera, til høyre) og team NoA i dyp konsentrasjon under en kamp. Ved siden av Johannessen sitter de to andre nordmennene på laget, Ola «elemeNt» Moum og Lars «Naikon» Olaisen. Foran sitter Amerikanske Mike «method» So (nærmest kamera) og Canadiske Griffin «shaGuar» Benger. Foto: Gary Sanchez
DYPT KONSENTRERTE: Her er Jørgen «XeqtR» Johannessen (nærmest kamera, til høyre) og team NoA i dyp konsentrasjon under en kamp. Ved siden av Johannessen sitter de to andre nordmennene på laget, Ola «elemeNt» Moum og Lars «Naikon» Olaisen. Foran sitter Amerikanske Mike «method» So (nærmest kamera) og Canadiske Griffin «shaGuar» Benger. Foto: Gary Sanchez Vis mer

- «Starcraft», et annet online-spill, er nasjonalsporten i Sør-Korea, de har en egen tv-kanal som viser kamper. Spillerne der er superstjerner her, og jentene blir helt gale når de ser dem, sier Jørgen med et smil. 

70 000 online-spillere i Norge

Det er anslått at det er 200 millioner som spiller online dataspill på verdensbasis. Industrien har vokst seg stor og nye spill får nå like mye medieomtale som nye store filmer. I fjor tjente for første gang dataspillmarkedet mer enn filmmarkedet.

Det er en stor ny trend som store selskaper også vil være med på. I Norge er det anslått cirka 70 000 som spiller ulike online dataspill - og det blir stadig flere.

Sakte men sikkert kommer gaming inn som en akseptert sportsgren også her til lands.

- Kanskje en gang får vi kongepokal når vi vinner NM i «Counter-Strike», ymter lærerskolestudenten frampå.

Respektert jobb

Det er gått fem år siden Jørgen Johannessen satte seg ned for første gang med «Counter-Strike». I løpet av ett år var han verdensmester (CPL-mester). Siden har han reist verden rundt og spilt for forskjellige klaner som profesjonell gamer. Og sett gaming bli større og større.

Sammen med norske Lars «Naikon» Olaisen (21) og Ola «elemenT» Moum, kanadiske «Shaguar» og amerikanske «Method» i klanen NoA, får Jørgen mulighet til å besøke kontinentent der gaming er størst - Asia.

- Her i Sør-Korea regnes dette som en høyt respektert jobb. Arrangørene gjør alt de kan for oss, og behandler oss veldig bra, skryter vestlendingen.

- We make gym 

Det fikk han bevist da han spurte om fasilitetene i den spesialbygde spillerlandsbyen før avreise fra Norge.

- Siden jeg liker å trene, spurte jeg om de hadde et treningsstudio før jeg reiste. Da fikk jeg til svar at det hadde de ikke. Men, etter en kort pause fikk jeg beskjeden: «We make gym». Så da lagde de et helt treningsstudio til oss, ler Johannessen.

Kampene spilles i spesiallagde studio med storskjermer, lys, lydeffekter samt hundrevis av elleville publikummere. Det kommenteres live og opptak av kampene blir sendt ut til hele verden.

- Det var 20 millioner som så vår forrige kamp, og det setter ting litt i perspektiv, sier Jørgen.

Når det ikke er kampdag spiller de mot ulike lag i promo-arrangementer. Ellers blir det mye skriving av autografer og selvfølgelig: trening, trening, trening.

- Som lagkaptein, eller in-game leader, er det min oppgave å sette opp hvordan vi skal angripe eller forsvare oss. Det er noe jeg bruker mye tid på, og kanskje det som gjør at jeg spiller på et så høyt nivå, sier NoA-kapteinen alvorlig.

Hundretusener ventes i Kina 

I tv-studioet i Seoul er kameraene av. NoA har tatt nok en overbevisende seier, og leder sin gruppe i mellomspillet. Jørgen og hans regjerende verdensmestere i NoA, virker sterkere enn noen gang. Jørgen intervjues av koreansk presse, og sin egen nettside, xeqtr.com

Finalen er et faktum. Målet er nådd. Nå venter Kina.

Der lover arrangørene opp mot hundre tusen tilskuere. Det blir trolig den største gaming-happening verden har sett til nå.

- I Sør-Korea er det som sagt «Starcraft»-spillerne som er mest populære. I Kina er det «Counter-Strike» som får mest oppmerksomhet. Det er snakk om titalls millioner som spiller det spillet. Det er på mange måter et mekka for «Counter-Strike»-spillere, sier Jørgen.

- Jeg gleder meg utrolig mye. Dette blir stort ...

MANGE SEERE: Når Johannessen og team NoA spiller kampene sine, er det opp mot 20 millioner som følger dem via TV-sendingene fra turneringen.
STRATEG:</B> Johannessen sitter lenge og studerer strategiboken i forkant av kampene.
PÅ BAKROMMET: For å overrumple motstanderne er nøye planlegging en viktig ingrediens.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!