Big Reprise

FORNEBU: Så er «Big Brother» i gang igjen, da, og nasjonen holder pusten: Blir det Line og Remi som puler først? Eller Kristian og Lise Marie?

Monica fra Drammen blir det ikke:

- Jeg har ikke tenkt å ha sex på tv, sier hun idet hun ankommer «Big Brother»-huset på Fornebu i går kveld, sammen med resten av de 12 deltakerne.

Men kanskje Güner fra Oslo? Han holder glisende fram en svart dildo før han går inn huset med følgende melding:

- Jeg vil bli en stor skuespiller. I Hollywood.De gleder seg i alle fall til å komme inn i varmen, for der de står og venter foran huset som de håper å få bo i de neste 100 dagene, er det flere minusgrader og en og en halv times forsinkelse. Til denne begivenheten møter det, kulda til tross, flere hundre tilskuere. Deltakernes venner og familie og vanlige nysgjerrige. Noen er der sikkert for å høre verdensstjernen Anastacia, som tappert avleverer sin hit «Paid My Dues» og sin kommende singel «One Day In Your Life» i kuldegradene, og hilser:

- Big Brother! Wow!

Sex og sensasjoner

De 12 deltakerne er valgt ut fra en søkerbunke på 23000, som produsent Lasse Hallberg har vurdert siden august i fjor. Hva slags kvalifikasjoner de utvalgte har, kommer muligens fram i løpet av de 100 dagene serien varer.

Fire forskningsinstitusjoner har for franske kringkastingsmyndigheter gjort omfattende undersøkelser av utviklingen i åtte «Big Brother»-serier. Konklusjonene er at deltakerne blir yngre og mer stereotype, og det legges stadig mer vekt på sex og sensasjoner.

Konfliktene kommer

- Det viktigste for oss er å få ei gruppe til å fungere sammen. Vi jobber ikke for å caste fram konflikter, fordi konfliktene kommer uansett i og med at det allerede er en hard og presset situasjon å være der inne. Derfor har vi gjort psykologitester for å være så sikre vi kan på at de skal klare påkjenningen, sier Hallberg.

«Big Brother» kom til Norge i fjor, og handler altså om 12 mennesker som blir stengt inne i et hus. Tv-seerne velger etter hvert ut én og én deltaker som må forlate huset, helt til én blir igjen - med én million kroner i premie.

Serien hadde forrige sesong et snitt på 430000 seere på hverdager.

Forventer nedgang

- Vi vil forsøke å gjøre så godt vi kan for å komme så nær fjoråret som mulig. Generelt må man regne med 25 prosent nedgang, og det kalkulerer vi med her også. Men uansett er det en suksess for TVNorge, sier Hallberg:

- Men vi har advart deltakerne om at det kan blir færre seere og at de kanskje ikke blir store kjendiser.

To av dem som har klart å smi en kjendistilværelse ut av forrige runde, Anette og Ramsy, er begge til stede når de nye deltakerne ankommer. Anette er programleder og Ramsy varmer opp publikum med replikken som har gjort ham udødelig i «Big Brother»-universet:

- Her skal det bli puling!

Men det får ikke seerne gratis, for TVNorge har nå bestemt seg for å ta betalt for å la seerne iaktta deltakerne nakne i dusjen og i senga. Og det er kanskje det som må til, for virkelighetsfjernsyn er ikke garantert suksess.

Mens «Big Brother» og «Farmen» har svært gode tall, sliter TV3 med oppslutningen om «Baren» og «Harem». Den siste satsningen, «Kråkeslottet», er en fiasko med jevnlig under 100000 seere.

- «Kråkeslottet» er et lavbudsjettprosjekt som er litt slurvete gjennomført. Fokus er på så mye annet. Det viktigste er mennesker, sier Hallberg.

PÅ'N IGJEN: Johannes, Maria, Kristian, Güner, Jan Arne, Line, Veronica, Lise Marie, Monica, Dennis og Katrin er klare til å flytte inn i «Big Brother»-huset på Fornebu.