I 2004: Big Star spilte i Austin, med Dagbladet i salen. Bandet spilte da under South by Southwest-festivalen.
Foto: Ørjan F. Ellingvåg
I 2004: Big Star spilte i Austin, med Dagbladet i salen. Bandet spilte da under South by Southwest-festivalen. Foto: Ørjan F. EllingvågVis mer

Big Star-legenden Alex Chilton er død

Døde av hjerteinfarkt, 59 år gammel.

||| Ikke alle har hørt om mannen, men sjansen er stor for at en eller flere artister i platesamlingen din har lånt et triks eller sju fra Memphis-ikonet.

I går kveld kom nyheten om at Alex Chilton er død som følge av et hjerteinfarkt, 59 år gammel.

Stor innflytelseChiltons låtskriverevner inspirerte en hel generasjon indie- og popband, fra REM til Yo La Tengo, Teenage Fanclub og Wilco, gjennom sine band Box Tops, Big Star og gjennom sin solokarriere.

Karrieren hadde elementer av berg-og-dalbane, men de siste årene fikk Chilton oppleve en kraftig statusheving og fornyet interesse for sin musikalske arv.

I 1967 fikk han uansett en pangstart på karrieren, da The Box Tops-låta «The Letter» gikk til topps på amerikanske hitlister. Da var Chilton bare 16 år gammel:

Varige spor
Bandet ble oppløst i 1970, men i 1971 dannet Chilton en ny gruppe - Big Star - sammen med Chris Bell.

Debuten «#1 Record» ble gitt ut i 1972, til begeistring fra kritikere, men liten oppmerksomhet fra platekjøperne (interessen var en helt annen da Rykodisc reutga Big Star-katalogen på 90-tallet).

Bandet spilte inn to album til, før de ble oppløst i 1974. En ny utgave av Big Star, da med Posies-medlemmene Ken Stringfellow og Jon Auer, begynte å turnere på 90-tallet, og gjestet også Norge - blant annet Down on the Farm-festivalen i 2008.

I fjor kom boksen «Keep An Eye On The Sky» ut, og Dagbladets musikkanmelder Sven Ove Bakke kastet terningkast seks: 

- Alle som har hørt mer enn et kvarter med Big Star får varige spor i sin musikalske sjel, skrev han.

- Hvil i fredNyheten om Chiltons dødsfall sprakk under South by Southwest-festivalen i Austin, der Big Star etter planen skulle ha spilt.

- Det er for tidlig å gjøre mye annet enn å gråte akkurat nå, men han kommer til å bli savnet, og savnet enda mer ettersom tiden går og myten ekspanderer. Musikken kommer ikke til å dra noe sted. Hvil i fred, og takk, min venn, sier South by Southwest-sjef Brent Grulke i en uttalelse.

Chilton flyttet til New Orleans på begynnelsen av 80-tallet, og døde også i byen. Han etterlater seg kona Laura og sønnen Timothy.

• Harald Are Lund og Thomas Feldberg sendte for øvrig en Big Star-spesial i to deler på NRK i midten av februar. Den ligger dessverre ikke ute på nett, da NRK ikke lenger kan podkaste programmer der over 50 prosent av innholdet er musikk.