BigBang er død, leve BigBang

Et av Norges mest lovende band er ikke lenger noe band. Etter å ha byttet ut musikere like ofte som andre folk bytter undertøy, har BigBang-sjef Øystein Greni mistet troen på bandkonseptet. Fra nå av er BigBang Grenis egen lekegrind.

- Dette er en erkjennelse av at bandformatet lager begrensninger for musikken, sier Øystein Greni til Dagbladet.

Greni har spilt inn BigBangs nye sommer-EP «Smiling For» i sitt nye studiohjem på Sandaker i Oslo - uten å ha noen faste medlemmer med seg.

- Jeg har først og fremst et ansvar for musikken, ikke for dem jeg spiller sammen med. Derfor løser jeg opp formatet, sier Greni. Fra nå av er ikke BigBang lenger noe vanlig band, men et løselig sammensatt kollektiv rundt Greni, med musikere som kommer og går.

Beinharde krav

Siden vinteren 1999 har BigBang etablert seg som et av landets beste og mest populære liveband. Samtidig har gruppa slitt med stadige utskiftninger. Bandleder Øystein Greni har skilt lag med fire trommiser i løpet av noen få år.

Den siste besetningen, med Karim Sayed på trommer og Nikolai Eilertsen på bass, har holdt siden mai i fjor. Sayed og Eilertsen er med på det nye minialbumet, men mer som musikervenner enn som tradisjonelle medlemmer av bandet. Den tida er forbi i Grenis BigBang.

- Jeg mener selv at jeg er god til å samarbeide, men de kravene jeg stiller til folk rundt meg, passer nok dårlig til gutteklubbkulturen som eksisterer i mange band. Når man skal spille inn en låt, skal man gjøre det som om man aldri fikk lov til å gjøre det igjen. Jeg gir alt for musikken. Da blir jeg lei meg når jeg ser at andre ikke gjør det, sier han.

Et kall

Greni utdyper:

- Noen har et kall i forhold til musikk. Andre gjør det fordi det er en hipp og kul greie

På «Smiling For» spiller Greni selv trommer på en låt. På en annen låt slår tidligere BigBang-medlem Christer Engen trommer. Erik Tresselt, Grenis bassist og barndomsvenn som fikk sparken høsten 99, er også tilbake i folden. Greni lovpriser sine menn, men er likevel alene om visjonen i BigBang.

- Er BigBang et soloprosjekt nå?

- Man kan kalle det et soloprosjekt, men det er ikke helt riktig. De andre har fortsatt innflytelse på hvordan BigBang høres ut.

Sosial hule

- Men en slik egenrådighet som du viser, er vel ikke særlig populær i bandkretser?

- De som har mistanke om at de er daukjøttet i et band, vil mislike holdningene mine. Låtskrivere vil forstå.

Publikum vil bare få det mer spennende, med forskjellige musikere på forskjellige plater og turneer.

BigBangs nye EP «Smiling» gis ut i morgen.

BIGBANG ER GRENI ER BIGBANG: I nyervervet studio på Sandaker i Oslo - med to gitarer på kjøkkenet, trommesett på stua og studio i kjelleren - holder den nye BigBang-konstellasjonen til. Den består av Øystein Greni. - Bandformatet er begrensende. BigBang skal ikke være noen gutteklubb sier han.