Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

BigBang

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere EM-mester i skating Øystein Greni starta musikk-karrieren som gatesanger på Bislett i sjuårs-alderen. To år seinere tok det av da en opptreden på Egertorget ga unge Greni en gig på NRKs «Halvsju».

I 1992 stiftet han BigBang sammen med to kompiser fra skate- og pønkemiljøet, bassist Erik Tresselt og trommis Christer Engen. Grenis skate-karriere hadde gitt ham gode kontakter i USA, og allerede i 1993 dro bandet på sin første turne over dammen. I 1995 kommer det selvutgitte debutalbumet «Waxed», akkompagnert av lovord fra norske rock-kritikere. Albumet viser et nittitallsband med med sterk dragning mot søttitallet som har både melodisk teft og evnen til å spille rolig og intenst samtidig.

I 1997 begynte en endeløs rekke utskiftninger i bandet. Christer Engen går til Turboneger, og blir erstattet av Martin Horntvedt fra Jaga Jazzist. Horntvedt blir så ettefulgt av Kristian Syvertsen og Olaf

Olsen før Greni til slutt slår seg til ro med Karim Sayed. Nikolai Eilertsen trår inn på bass i stedet for Erik Tresselt høsten 199.

I 1997 gir bandet ut en singel på eget selskap, og året etter drar de på en ny USA-turne, og begynner å spille inn «Electric Psalmbook». Greni selger scooteren og flytter hjem for å skaffe penger til pressingen av plata.

Våren 1999 får bandet sitt store gjennombrudd med en serie legendariske live-innspiller. - En konsert kan sammenliknes med å elske, sier Øystein Greni, og BigBang tok vitterlig dyden på de fleste festivaldeltagerne det året, med opptrederer på by:Larm, Norwegian Wood, Quart og Øyafestivalen. Flere knall-konserter og albumet «Electric Psalmbook» gir massiv presseomtale, og albumet nyutgis (med noen bonusspor) samme sommer på Warner.

Til tross for tilstedeværelsen av bandets eneste skikkelige hit, «Girl In Oslo», ble tredjealbumet «Clouds Rolling By» en langt mer ordinær affære enn «...Psalmbook».