<strong>RIK:</strong> Jo Nesbø er nå liknet med et tresifret antall millioner i formue. Her fotografert sammen med skuespiller Henrik Mestad på lanseringen av den tiende Harry Hole-romanen, «Politi», tidligere i år. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
RIK: Jo Nesbø er nå liknet med et tresifret antall millioner i formue. Her fotografert sammen med skuespiller Henrik Mestad på lanseringen av den tiende Harry Hole-romanen, «Politi», tidligere i år. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Bikket 100 millioner i formue

Jo Nesbø (53) økte lønna med 16 millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Jo Nesbø står i en særstilling blant norske forfattere.

Ikke bare er han vår mest internasjonalt kjente krimforfatter, med tung tilstedeværelse i flyplassbokhandler over hele verden - og en av de mest folkekjære barnebokforfatterne, med sin «Doktor Proktor»-serie. 

Den tidligere popstjerna og aksjemegleren tjener også mer enn noen andre norske skribenter er i nærheten av.

Lønna har økt formidabelt de siste fire årene, etter at Nesbø vraket Aschehoug som internasjonal agent og bygget seg opp i de engelskspråklige markedene med den kontroversielle svensken Niclas Salomonsson i førersetet.

Tjente 39 millioner netto I 2009 tjente Nesbø rundt åtte millioner kroner netto. Året etter hadde han en alminnelig inntekt på over tolv millioner. I 2011 bykset han kraftig opp til 23,6 millioner kroner. Og nå viser de ferske skattelistene at moldenseren i fjor tjente formidable 39 millioner kroner etter at skatten var betalt.

Den ugifte barnefaren sitter nå på en formue på over 100 millioner kroner, ifølge skattelistene.

Ny romanserie I år tjener han sannsynligvis heller ikke småpenger, med sin nye Harry Hole-roman «Politi». Dens førsteopplag på over 270 000 eksemplarer, som raskt ble plusset på med 100 000 til, skal være norgeshistoriens største.

Den lenge bebudede filmatiseringen av Harry Hole lar vente på seg, men Nesbø har en rekke andre prosjekter i kjømda som kan skaffe ham ytterligere inntekter i åra som kommer. Han har skrevet TV-serien «Okkupert» som kommer på NRK neste år.

Han har jobbet med utvikling av andre TV-serier for det amerikanske markedet.

Og nylig avslørte Nesbø at han i 2014 sparker igang en ny krimromanserie, som starter med en metaroman signert «Tom Johansen» og lagt til 70-tallets Los Angeles. Den heter «Blood on Snow» kommer på engelsk, norsk og en rekke andre språk.

78-åring tjente 5 millioner Årets skattelister viser for øvrig samme tendens som tidligere år: Det er særlig krimsjangeren som gir grunker i pungen. Anne Holt, Unni Lindell, Gunnar Staalesen, Tom Egeland og Jørn Lier Horst, som alle befatter seg med kriminalmysterier, ruver høyt på inntektstoppen.

Tegneserieskaper Frode Øverli banker imidlertid alle. Hans «Pondus» skuffet inn en alminnelig inntekt på nesten åtte millioner kroner i 2012, opp to millioner fra 2010.

Den 78 år gamle serieromanforfatteren Frid Ingulstad er også på inntektstoppen med over 5 millioner i nettoinntekt. Hun var i mange år Norges mestselgende forfatter, målt i antall omsatte eksemplarer. Hennes mest kjente serier er «Ildkorset» og «Sønnavind».

De siste åras mest diskuterte forfatter er kanskje Karl Ove Knausgård. Han står oppført med beskjedne 2 987 kroner i liknet inntekt, men er bosatt i Sverige og skatter inntektene fra «Min Kamp»-serien dit.

---

Er inntekten oppgitt i skattelistene lavere enn det du faktisk tjente?

Inntekt Det er fordi inntekten som oppgis i skattelistene er såkalt «alminnelig inntekt», altså nettoinntekt. Dette er summen av inntekter, minus alle fradrag.

Fradragene kan være alt fra renteutgifter, pendlerutgifter, sykdomsutgifter eller liknende.

Skatteetaten har laget en Fradragsveileder, dersom du er usikker på hvilke fradrag du har rett på.

Skatt Utliknet skatt er all skatt, inkludert trygdeavgift, toppskatt, skatt på utbytte og skatt til stat og kommune.

Formue Formuen som er oppgitt er såkalt nettoformue, og er summen av blant annet bankinnskudd, verdipapirer og fast eiendom, minus gjeld. Det er viktig å merke seg at fast eiendom regnes etter likningsverdi, og ikke markedsverdi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer