MED STIL: Matti Nykänen er død. Her fra VM i Oslo 1981. Matti ble 55 år gammel. Vi lyser 3 x 20 stil over hans minne. Foto: NTB Scanpix
MED STIL: Matti Nykänen er død. Her fra VM i Oslo 1981. Matti ble 55 år gammel. Vi lyser 3 x 20 stil over hans minne. Foto: NTB ScanpixVis mer

Den finske storhopperens siste nedslag:

Bikkja i bakken logrer ikke i dag

Og, vi så også henne som ville bli prest, men så døde hunden hennes.

Meninger

Dagen i dag startet en smule for tidlig for et noenlunde kvalifisert B-menneske som i over 60 år er presset inn i det hysteriske A-folkets makabre verden av å måtte stå opp tidlig, dusje, være blid, spise sunn frokost, så haste på jobb, men aller helst først måke snø og trene og fy flate (egentlig faen) for et upoetisk liv.

Årsaken til at jeg våknet nesten helt av meg kan selvsagt være at det er alderdommen som banker på den loslitte sjelens dør? Kanskje, eller var noe annet? Ja, det var det.

Klokka var såpass tidlig for dette B-mennesket – seint for A-folket – at selv de sjukeste småfuglene, de som herjer i hekken, var ganske så stille. Hva slags lyd er det der da?

Hysj. Stille. Helt taust i huset, nei. Der er den harme mumlingen igjen, utenfor det åpne soveromsvinduet. Titte forsiktig ut, mørkredd, B-menneske. Sove. Sove nå. Varm dyne. Herlig. Harm mumling. Romling. Ååååå. Han ja.

Jøss, faren over. Det var jo bare han med avisene som sleit i snøen og korrekt nok hadde en dårlig start på dagen med tralla si. Fortjener kakao og god lønn. Og, dermed var det gjort. Opp i en slapp grunnstilling, sjekke og få inn avisene fra trammen og så inn på det helvetes nettet. Der står det med store bokstaver om finnen som er død. For tidlig.

Den gamle storhopper. Han som i løpet av ni aktive sesonger vant 46 verdenscuprenn. I tillegg fem olympiske medaljer (fire gull), ni VM-medaljer (fem gull) og 13 finske mesterskap, Matti Nykänen.

Han som i en alder av 55 år vemodig nok har satt sitt aller siste nedslag. Matti som levde hardt. Som drakk, slåss og sang. Matti med 3 x 20 i stil. Nykänen som utenfor hoppbakken ofte fikk 3 x 0 i stil. Som ikke fikset overgangen fra bakken til privatlivet, som sleit med lengdene, som hadde alt og endte opp med ingenting ute på sletta. Tøffe tak. Men, du var en konge i bakken, Matti. Med samlede ski. Med mot. En våghals. En gærning. Den beste. Den verste.

Men, de gode minnene lever om den finske vinterkriger. Han som dro bakken ned, som kanskje drakk i unnarennet, som ble peset, han som var litt skakk i overgangen, men som hang på oppdriften, svevde nedover bakken som en kondor, som en finsk tangohelt.

Matti, vi glemmer deg ikke. Bikka i bakken logrer ikke i dag. Takk for lengdene.

Noe seinere på dagen, utenfor et bakeri på Majorstuen i Oslo. En eldre dame, noe sliten, med en liten sekk spør en fyr om 31 kroner til en kaffe. Takker så mye, sier plutselig at hun egentlig ville studere til å bli prest, men så døde hunden hennes. Går inn i bakeriet etterpå. Der sitter hun med kaffekoppen. Alene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.