Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bildene du ikke skulle se

Rimi-Hagen nekter all bruk av bildene fra sitt private bursdagsparty. Publikum får ikke se portrettet av Kjell Inge Røkke. Thorvald Lund-Hansens utstilling i Kunsthuset er avlyst, to dager før åpning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Næringslivets mektige toppmenn har satt en stopper for offentlig framvising av sine private festligheter.

- Sensur, raser Thorvald Lund-Hansen.
Seint i går fjernet han de omstridte bursdagsbildene fra Kunsthuset.

- Forbudte bilder! Og dette er ikke Kina eller Sovjetunionen - men Frogner i 1998, utbryter han.

Lørdag skulle Lund-Hansen åpnet utstillingen «De syv skjønnheter». På utstillingen hadde han plalagt å vise fire studier han har malt på grunnlag av skisser fra Stein Erik Hagens luksuriøse bursdagsfeiring sommeren 1996:

Et portrett av Kjell Inge Røkke, et portrett av Johan H. Andresen jr., et bilde fra festbordet med blant andre Stein Erik Hagen og Åge Korsvoll - og et bilde av Hagen i samtale med Jens P. Heyerdahl.

Sier nei

Dagbladet skrev onsdag at Hagen nekter å låne ut hovedbildet fra festen, et stort bestillingsverk av Lund-Hansen som nå er i Rimi-sjefens private eie. Lund-Hansen uttalte at han likevel aktet å stille ut en fotokopi av hovedbildet, pluss portrettene og studiene fra festen.

Etter Dagbladets oppslag tok Hakon Gruppen i går kontakt med kunsthandler Bjørn Li i Kunsthuset. Hakons administrerende direktør Peter Ruzicka gjorde det klart at de heller ikke ønsket de fire studiene utstilt.

- Vi gjorde en muntlig avtale om at det ikke skulle lages skisser eller bilder av gjestene på Hagens fest, sier Peter Ruzicka til Dagbladet.
- Lund-Hansen kan i alle fall ikke stille ut disse bildene uten samtykke fra dem han har avbildet. Og slikt samtykke har han ikke fått. Representanter for Røkke sier nei, legger Ruzicka til.

- Vås

Thorvald Lund-Hansen nekter for at det ble inngått en muntlig tilleggsavtale da han møtte oppp for å male bestillingsbildet i Hagens selskap.

- Rent vås! En slik avtale ville jeg aldri gått med på. Jeg må selvfølgelig stå fritt til male det jeg selv ser, innvender han.

Bjørn Li valgte i går å etterkomme Hakon Gruppens krav. Han tilbød Lund-Hansen å stille ut som planlagt - uten de fire bursdagsbildene.

- Lund-Hansen viser til ytringsfriheten, Hakon Gruppen til opphavsretten. Jeg kan ikke stille ut de fire kunstverkene så lenge de juridiske forholdene rundt bildene er uklare, sier Li.

Han hadde satt av tre uker til Lund-Hansens utstilling, som skulle fylle hele Kunsthuset.

Ny utstilling

Lund-Hansen vil ikke holde utstillingen uten de fire studiene. Han velger heller å avlyse.

- Jeg nekter å la meg diktere av Rimi-Hagen og Hakon Gruppen. Publikum skal få se bildene. Min agent leter nå etter et alternativt lokale der jeg håper å åpne utstillingen så fort som mulig, sier Lund-Hansen.

- Jeg kan ikke gå på akkord med meg selv, understreker han.

Stein Erik Hagen er på reise, og er ikke tilgjengelig for kommentar. Åge Korsvoll ville ikke uttale seg til Dagbladet i går kveld.

- Ingen kommentar, sa han kort.

SENSURERT: Thorvald Lund-Hansens portrett av Kjell Inge Røkke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!