STRIPPET NAKNE: Irakerne som ble tatt til fange av amerikanske soldater og mistenkt for å være tyver, ble strippet nakne og marsjerte gjennom Zawra-parken i Baghdad. Bildene gikk verden rundt i 2003, og skal nå stilles ut som del av en kunstutstilling i New York. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN
STRIPPET NAKNE: Irakerne som ble tatt til fange av amerikanske soldater og mistenkt for å være tyver, ble strippet nakne og marsjerte gjennom Zawra-parken i Baghdad. Bildene gikk verden rundt i 2003, og skal nå stilles ut som del av en kunstutstilling i New York. Foto: TOMM W. CHRISTIANSENVis mer

Bildene USA ikke ville se

Amerikanerne trodde ikke disse Dagblad-bildene fra invasjonen av Irak var ekte. Nå blir de del av en kunstutstilling i New York.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det er den anerkjente iranske kunstneren Reza Aramesh som stiller ut bildene i en installasjon på Leila Heller-galleriet på Manhattan i april.

For 12 år siden gikk bildene verden rundt - selv om de ble stemplet som manipulerte av et av verdens største bildebyråer.

Opptog

Det er tidlig om morgenen, 25. april 2003, og USA og deres allierte har akkurat invadert Irak, styrtet Saddam Hussein og inntatt Baghdad. I Zawra-parken i den irakiske hovedstaden, på vei til et helt annet reportasjeoppdrag, får Dagbladets fotograf Tomm W. Christiansen og journalist Line Fransson øye på et merkelig opptog:

Fire nakne irakere med «Ali Baba» og «'haram» tusjet på brystet, etterfulgt av like mange amerikanske soldater som roper «Ali Baba, Ali Baba» og peker på dem med geværer.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn