Bilder av intetanende mennesker i ny bok - også Dagbladets reporter

«@naa_koser_vi_oss» pirker borti vårt digitale glansbilde.

(Dagbladet): Instagram-fenomenet «@naa_koser_vi_oss» med 17.000 faste følgere er nå blitt til bok. Et utvalg på 140 av de om lag 500 bildene som er på bildekontoen er med i boka med samme navn utgitt på Forlaget Skam.

Det er FALCK som er opphavsmann og avsender, eller Glenn Erland Falck Tosterud (33), som han heter.

Tar bilder hver dag - «Nå koser vi oss» er kanskje det norskeste uttrykket vi har. Ideen kom for et par år siden. Jeg ønsket bilder som andre kunne ta, men fra en annen vinkel. Så mange av bildene er av folk som tar bilder, sier FALCK.

Han legger i snitt ut ett nytt bilde på instagramkontoen hver dag.

- Boka «@naa_koser_vi_oss» markerer en endring av konseptet. Jeg vil i større grad kurratere andre mennesker. Målet er at instagramkontoen skal bli enda mer som et galleri, sier FALCK.

Kunstner og skuespiller Hvem er denne karen? spør kanskje noen seg. Det er noe kjent ved fyren, ikke sant? Jo visst, han spiller en av hovedrollene  i «Trolljegeren», der Otto Jespersen har som jobb å ta livet av troll.

- Jeg spiller journalisten i filmen - han foran kameraet, sier FALCK.

Han kan beskrives som en kulturell tusenkunstner: FALCK er kunstner, regissør, skuespiller og fotograf. I 2010 ble han nominert til Amanda for kortfilmen «Scene fra et parforhold: #2».

- Helt uproblematisk Undertegnede ble, sammen med kjæresten og en niese, intetanende fotografert av FALCK på et bryllup i fjor sommer. Bildet havnet på @naa_koser_vi_oss og er med i boka, uten at personene på bildet var klar over det.

Helt uproblematisk for meg, men er det greit at bilder av folk i ulike situasjonen blir publisert på denne måten?

- Det er jo nærmest umulig ikke å bli avbildet, sier FALCK og fortsetter:

- Det er en del av vår tid. Folk filmer og tar bilder hele tida. Selv dukket jeg intetanende opp på et bilde sammen med kjæresten foran en leilighet som lå ute for salg på Finn. Jeg så meg selv forleden på Dagsrevyen, fra en utstilling, uten at jeg visste at jeg ble filmet.

Bak glansbildet på nettet Han ser problemet med personvern og regelverk, men mener selv at han ikke bryter noen lov, selv om mange av dem han avbilder er gjenkjennbare. Ikke alle er i situasjoner der vi koser oss, heller.

- Det er jo noe ironi, satire og noe genuint her.

- Jeg vil bak den hverdagslige fasaden. Vil pirke i de glansbildene vi tegner av oss selv i sosiale medier. Vil få fram at vi lever så mye gjennom telefonen - i en digital virkelighet. Vi er på fester og holder på med telefonen og forteller til verden hvor fin festen er i stedet for å ta del i den, sier FALCK.

OK med «smugfotografering» Undertegnede kjenner ikke FALCK, selv om vi var i samme bryllup - sammen med 120 andre. Han blir overrasket når han ser meg og kjenner meg igjen fra «@naa_koser_vi_oss», og spør hvordan jeg reagerte på å være med på hans fotoprosjekt?

Jeg svarer at jeg synes det er et flott bilde, og har ikke noe imot å bli «smugfotografert».

- Det er jo et veldig fint bilde, med norske flagg, en positiv tekst i bakgrunnen, en rygg med tatoveringa «One love» og du som smiler, avslutter FALCK, mens han fisker fra telefonen og tar bilder av fotografen som fotograferer ham.

Så hverdagslige Mange av bildene er uskarpe og av lav oppløsning. De er så hverdagslige og ordinære at vi kunne «tatt dem selv». De ledsages ikke med annen tekst enn «@naa_koser_vi_oss».

- Jeg vil at bildene skal stille spørsmål og at folk kan tolke de som de vil.

- Å gi ut bildene i bokform gjør jo at folk i større grad kan studere dem. På nettet ruller vi dem fort forbi. I boka får bildene større verdi, folk ser dem på dem og tolker dem på en annen måte, sier FALCK.

KUNSTPROSJEKT: FALCK dokumenterer vår digitale virkelighet og legger daglig mobilbilder ut på @naa_koser_vi_oss på Instagram.Foto: Anders Grønneberg
INTETANENDE:- Et fint «Nå koser vi oss»-bilde. Jeg får ikke håpe du reagerer negativt på at bildet er på Instagram og i boka «@naa_koser_vi_oss», sier han til Dagbladets journalist - som er midt i bildet. Foto: FALCK
PÅ FEST: -Her er jeg på fest med mine venner og tar bilde i det kalkunen kommer, sier FALCK.
OPPSAN: FALCK er raskere med mobilen enn Lucky Luke med revolveren. Her gikk det galt med frukt og grønt-leveransen.
OPP MED MOBILEN: I det Dagbladets fotograf skal gjøre jobben, griper FALCK mobilen og dokumenterer på sin måte.Foto: Anders Grønneberg
MEDIEKOMMENTAR: Noe vi daglig ser i butikkstativene, men kanskje ikke tenker på. Foto: FALCK
OK Å BLI «SMUGFOTOGRAFERT»: Dagbladets journalist Anders Grønneberg var i et bryllup i fjor sommer sammen med kjæresten, hans «One love»-niese og 120 andre gjester. Bildet havnet på Instagram og i boka «@naa_koser_vi_oss». Foto: FALCK
OK Å BLI «SMUGFOTOGRAFERT»: Dagbladets journalist Anders Grønneberg var i et bryllup i fjor sommer sammen med kjæresten, hans «One love»-niese og 120 andre gjester. Bildet havnet på Instagram og i boka «@naa_koser_vi_oss». Foto: FALCK Vis mer