Bilder av Jenny i sentrum av bittert søksmål

Fotograf må punge ut etter krangel om lettkledde bilder.

DYREBART OBJEKT: Bilder av Jenny Skavlan ble gitt til VG for å promotere den siste utgaven av bladet Costume. Det likte fotografen dårlig, og gikk til søksmål mot Costume. Det tapte han. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DYREBART OBJEKT: Bilder av Jenny Skavlan ble gitt til VG for å promotere den siste utgaven av bladet Costume. Det likte fotografen dårlig, og gikk til søksmål mot Costume. Det tapte han. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Fotograf Baard Lunde ble leid inn av bladet Costume for å fotografere Jenny Skavlan. Det ble et dyrt oppdrag for fotografen. Nå må han betale Costumes utgiver Bonnier Media 143340 kroner etter en krangel om bilderettigheter.  

- Bildene skulle brukes i Costumes februarnummer i fjor. Costume ønsket publisitet om bladet og ga bort mine bilder til VG gratis. I min avtale med Costume, står det at bare de kan bruke bildene, sier Baard Lunde til Dagbladet. 

Gikk til sak Lunde saksøkte Bonnier Media for at de ga bort bildene til VG som trykket dem 15. januar i fjor.

Han stevnet Bonnier for 150000 kroner. Tingretten kom fram til at 10000 kroner i erstatning var nok.

- Siden retten kom fram til at markedsføringsverdien for Costume var kroner null, tapte jeg saken. Siden erstatningssummen for distribueringen av bildene ble satt til 10 000 kroner, et lavere beløp enn jeg var villig til å inngå et forlik med Bonnier på, må jeg betale Bonniers saksomkostninger på 143340 kroner, sier han.  

- Blir straffet Nå er den frustrerte fotografen i tenkeboksen. 

- Med en slik rettspraksis, som jeg anser som uriktig, leser jeg ut ifra dommen at man blir straffet som fotograf. Jeg har nok ikke noe annet valg enn å anke denne dommen til lagmannsretten, sier Lunde.  

Etter rettens mening var bildene av Jenny Skavlan et viktig bidrag til å gjøre oppslaget over to sider i VG interessant for den alminnelige leser og finner derfor at et vederlag på 10000 kroner er rimelig.

I god tro Dette er basert på hva Baard Lunde fikk i opprinnelig honorar for bildene.

- Fem av bildene ble benyttet i utgave nr. 45 av Costume for februar 2010 der Jenny Skavlan også ble intervjuet.

Ett av bildene dekket førstesida.

Lunde har mottatt kr 1500 for hvert bilde, i alt 7500 kroner, står det i dommen fra Oslo tingrett. Det framgår også at VG har handlet i god tro når de mottok bildene fra Costume.

FAKSIMILE: Oppslaget i VG 15.januar 2010 med Jenny Skavlan.
FAKSIMILE: Oppslaget i VG 15.januar 2010 med Jenny Skavlan. Vis mer