Bildesterk «Tosca»

Flott soundtrack til «Tosca» som operafilm.

Er operafilmen halvparten så god som ryktene fra de som allerede har sett den tilsier, kan operaelskerne blant oss glede seg til «Tosca»-premiere på Oslos filmduker om ikke så lenge. I mellomtida får vi nøye oss med soundtracket på cd, utgitt av EMI - en av de beste innspillingene av en av verdens mest spilte operaer på lenge.

Stjernelaget er på plass, med Angela Gheorghiu, Roberto Alagna og Ruggero Raimondi. Der kan vi høre hva vi lenge har ant, at Alagnas stemme ikke har tyngde nok til helt å fylle formatet til rollen som Cavaradossi. For resten klinger det utmerket, med Gheorghiu på stø kurs mot en posisjon som en av tidas aller største operasopraner, der hun synger med velklang og drama i perfekt balanse.

Og likevel er det for en gangs skyld ingen av disse, men orkestret som erobrer hovedrollen. Antonio Pappano dirigerer med omhu for klangen og instinkt for dramatikken i musikken, og lydteknikken tar vare på alt sammen, ned i hver minste detalj. Selv har jeg i hvert fall aldri hørt en «Tosca» som har formidlet så mye av Puccinis mesterskap som lidenskapelig klangblander.

Og da kan man jo skape bildene selv.