<strong>TATT FOR FYLLEKJØRING:</strong> Bilde av Erin Brockovich (52) tatt på Clark County Dentention Center da hun ble arrestert for fyllekjøring på sjøen. Foto: AP Photo/Clark County Detention Center.
TATT FOR FYLLEKJØRING: Bilde av Erin Brockovich (52) tatt på Clark County Dentention Center da hun ble arrestert for fyllekjøring på sjøen. Foto: AP Photo/Clark County Detention Center. Vis mer

Bildet av Erin Brockovich rakner

Grunnlaget i filmen kan ha vært feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Erin Brockovich ble verdenskjent i 2000, da Julia Roberts spilte henne i Hollywood-filmen «Erin Brockovich».

Roberts fikk Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for sin rolletolkning av Brockovich.

Erin Brockovich var den fattige alenemoren som, uten advokatutdanning, ledet søksmålet mot energigiganten Pacific Gas and Electric.

Stor seier Selskapet hadde forurenset drikkevannet i byen Hinkley i California, og Brockovich mente forurensingen førte til økt kreftfare blant innbyggerne.

I 1996 vant Brockovich og advokatteamet hennes saken, og Pacific Gas and Electric måtte betale hele 333 millioner dollar i erstatning - den høyeste erstatningssummen som hadde vært utbetalt i amerikanske rettssaker til da.

I ettertid har hun vært en kjent miljøaktivist, og blant annet hatt sitt eget TV-program på ABC, kalt «Erin Brockovich Challenges America».

Hun skal ha en formue på 42 millioner dollar.

Tatt for fyllekjøring I helga slo bildet av henne sprekker, da hun ble tatt for å fyllekjøre med båt på Nevadasjøen.

Brockovich skal ha hatt dobbelt så høy promille som er tillatt, og ble løslatt mot tusen dollar i kausjon. Det resulterte i et lite flatterende «mugshot».

Brockovich beklaget i en pressemelding som ble sendt ut søndag.

- Etter en dag i sola uten mat i magen, fikk et par drinker større konsekvenser enn jeg hadde forestilt meg, sier hun i pressemeldinga.

- Båten forlot aldri havna, og det var ingen risiko for folk, skrev Brockovich.

- Når det er sagt, tar jeg fyllekjøring svært alvorlig, og dette var åpenbart en stor feil. Jeg vet bedre, og jeg beklager dypt, fortsetter hun.

Forskning utfordrer kreftraten Samtidig skriver det amerikanske nettstedet The Daily Beast, som er en del av magasinet Newsweek, at nyere forskning viser at Brockovich tok feil i forbindelse med søksmålet mot Pacific Gas and Electric:

Det har aldri vært noen høyere kreftrate i Hinkley enn andre amerikanske småbyer.

I 2010 konkluderte California Cancer Registry med at det ikke var noe spesielt med kreftraten i Hinkley mellom 1988 og 2008.

Også flere studier fra miljøforskeren John Morgan konkluderer med at det ikke er hyppige tilfeller av kreft i Hinkley enn ellers i landet.

Studiene er gjennomført i 1997, 2000, og 2010. Kvaliteten på Morgans forskning har imidlertid vært heftig diskutert i ulike medier.

Stort engasjement Nå jobber Brockovich med en sak angående et boligområde i Louisiana, Bayou Corne. Området er blitt ubeboelig på grunn av et voksende synkehull. Det er også et tidligere avfallsområde.

Hun er også konsulent for to advokatfirma i New York, Girardi & Keese og Weitz & Luxenberg, i tillegg til et australsk firma, Shine Lawyers.

<strong>GLAMORØS:</strong> Erin Brockovich fotografert i sitt hjem i California. Hun skal ha en formue på 42 millioner dollar, og har bygget opp en solid karriere etter den Oscarvinnende suksessfilmen om henne i 2000. Foto: AP Photo/Damian Dovarganes.
GLAMORØS: Erin Brockovich fotografert i sitt hjem i California. Hun skal ha en formue på 42 millioner dollar, og har bygget opp en solid karriere etter den Oscarvinnende suksessfilmen om henne i 2000. Foto: AP Photo/Damian Dovarganes. Vis mer

Tidligere har Brockovich blant annet saksøkt Beverly Hills Unified School Districk for å utsette studentene for helsefare i forbindelse med at entrepenører jobbet med oljebrønner ved skolen. Dette var i 2003.

Hun påsto at rundt 300 krefttilfeller hadde tilknytning til arbeidet.

Da dette ble etterforsket ble det slått fast at oljearbeidet ikke hadde tilknytning til kreftutbruddene.

I 2009 saksøkte hun firmaet Prime Tanning, som produserer lær, på grunn av giftig avfallstoffer. Søksmålet gikk ut på at giftstoffene hadde forårsaket økt antall hjernesvulster hos mennesker i området. Saken er fortsatt under etterforskning.

Erin Brockovich

• Amerikansk advokat og miljøaktivist, født 1960.
• Ble portrettert av Julia Roberts i filmen «Erin Brockovich» fra 2000.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer