Bilderettigheter på Facebook

Bildet deles som ild i tørt gress i sosiale medier. Men er det egentlig lov?

Facebook tillater bildet av «Napalm-jenta», men er det egentlig lovlig å dele det?  

EIES AV AP: Det ikoniske krigsbildet til Nick Ut fra Vietnam deles i disse dager iherdig i sosiale medier. Facebook har bestemt seg for å godkjenne delinger av bildet, men er det lovlig juridisk? En ekspert på åndsverk sier til Dagbladet at en spesiell paragraf i åndsverkloven kan rettferdiggjøre bildebruken. Foto: AP / Nick Ut / NTB scanpix
EIES AV AP: Det ikoniske krigsbildet til Nick Ut fra Vietnam deles i disse dager iherdig i sosiale medier. Facebook har bestemt seg for å godkjenne delinger av bildet, men er det lovlig juridisk? En ekspert på åndsverk sier til Dagbladet at en spesiell paragraf i åndsverkloven kan rettferdiggjøre bildebruken. Foto: AP / Nick Ut / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Facebook var forrige uke midt striden om Nick Uts berømte bilde fra Vietnam i 1972. Fotografiet viser ei unge jente som løper fra et napalm-angrep. Det er fortsatt et av de sterkeste krigsbildene som er tatt.

Facebook slettet bildet, fordi det brøt med deres paragrafer om nakenhet.

Etter press fra samtlige medier og offentlige personer, med Aftenposten og Erna Solberg i spissen, snudde de fredag ettermiddag.

Det vil si at en igjen kan dele bildet på Facebook, uten å være redd for at de skal fjerne det.

I kjølvannet av debatten har et annet spørsmål blusset opp. Er det i hele tatt juridisk greit å dele bildet?

- Greit å publisere

Førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap på Handelshøyskolen BI, Irina Eidsvold Tøien, er ekspert på problemstillinger knyttet til opphavsrett og åndsverk.

Hun forteller til Dagbladet at hun har fulgt med på Facebook-striden, og har gjort seg opp en del tanker rundt det juridiske aspektet ved delingen av Nick Uts berømte bilde.

Hun mener paragraf 23 i åndsverksloven kan være anvendelig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.