MYSTISK: Verden klarer ikke å enes om hvem som er på dette bildet: Tom Hanks eller Bill Murray. Foto: Laura DiMichele-Ross (gjengitt med tillatelse)
MYSTISK: Verden klarer ikke å enes om hvem som er på dette bildet: Tom Hanks eller Bill Murray. Foto: Laura DiMichele-Ross (gjengitt med tillatelse)Vis mer

Bildet skaper full forvirring: Er det Tom Hanks eller Bill Murray?

Et gammelt bilde av enten Bill Murray eller Tom Hanks tar helt av på nettet, men kvinnen på bildet er ikke i tvil.

(Dagbladet): I denne internett-epoken anses det ofte som viktig å være først ute med det siste, men med ujevne mellomrom kan litt eldre innhold også brått ta helt av.

Det har hendt med bildet Laura DiMichele-Ross fikk mannen Adam til å knipse i Skottland i 2012, og året etter la ut på Facebook-gruppa «Reasons my son is crying». Og du ser kanskje hvorfor?

Laura, som selv skimtes i høyre bildekant, skriver under bildet at sønnen gråter fordi han møter Hollywood-legenden Bill Murray, men allerede straks etter at bildet ble lagt ut kom det åpenbare spørsmålet i flere Facebook-kommentarer:

Sikker på at det ikke er en annen Hollywood-legende, nemlig Tom Hanks?

Forvirring

Bildet har vært omtalt i media tidligere, først som et morsomt øyeblikk fra et møte med en kjent person, men også som en gåtefull illusjon som gjør det umulig å skille mellom to skuespillere som strengt tatt ikke er så veldig like i utseendet.

Og nå, mer enn tre år etter, tar nettpublikasjoner verden over igjen tak i bildet som balanserer så hårfint i skjæringspunktet mellom Murray og Hanks.

Forvirringen er fremdeles total: The Telegraph har bedt leserne stemme over hvem de mener man ser på bildet. Av nesten 5000 lesere har 52 prosent stemt på Tom Hanks, mens 45 prosent faller ned på Bill Murray (2 og 1 prosent av leserne har stemt på henholdsvis Bill Hanks og Tom Murray).

IKKE PRIKK LIKE: Tom Hanks til venstre. Bill Murray til høyre. Foto: NTB Scanpix
IKKE PRIKK LIKE: Tom Hanks til venstre. Bill Murray til høyre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Flik av virkeligheten

Tilstandene kan minne om en lignende nettfarsott: Kjolen som framsto som enten blå og sort eller gullfarget og hvit, alt etter hvem som så på bildet. Der det i kjolens tilfelle var lyssetting som kludret med fargeoppfatningen, kan det her være andre mekanismer i spill.

- Mennesket har en medfødt evne til å analysere ansiktsuttrykk. Det er lettere når bildene er levende, som i virkeligheten. Et stillfoto er egentlig bare en flik av virkeligheten, ikke tilstrekkelig datamateriale for hjernen til å forstå det totale bildet, sier Lars Eivind Bones, mangeårig fotograf og fotospaltist i Dagbladet og Dagbladet Magasinet.

Bones er forresten klokkeklar på at bildet må være av Bill Murray grunnet det synlige arret på høyre kinn.

Et endelig svar?

Laura DiMichele-Ross selv skriver til Dagbladet at hun ikke er i noen som helst tvil om hvem det var hun og familien møtte i Skottland.

- Jeg synes alt dette er veldig morsomt, og har aldri skjønt hvorfor så mange tror det er Tom Hanks. Det er helt klart Bill Murray, skriver DiMichele-Ross.

DiMichele-Ross kan også vise til at Murray signerte bildet for dem da de møtte skuespilleren igjen i 2014, så nærmere et endelig svar spørs det om vi kommer.

Gravearbeid fra Dagbladets side støtter også opp om at det var Murray, ikke Hanks, som gjestet en golfturnering ved skotske St Andrews i 2012.

Noe av grunnen til at så mange tror det er Hanks på bildet kan også være at både Murray og Hanks har gjort lignende stunts tidligere, med stor internettsuksess.

Det er tross alt bare noen uker siden Tom Hanks stormet inn for å bli med på bryllupsbilder midt i Central Park i New York.

OVERRASKELSE: Et amerikansk brudepar fikk seg en stor overraskelse da filmstjernen Tom Hanks plutselig dukket opp under en fotoseanse for bryllupet i Central Park i New York. Skuespilleren var ute på en joggetur da han stoppet opp og ga paret nok et minne for livet på den store dagen. VIDEO: NTB Reuters Vis mer