Bildet som sier alt

Symbolikken er klar; plasseringen av Egypts maktelite på bildet over gjør det helt klart at president Mohamed Mursi er i ferd med å miste styringa.

«SJEFSSTOLEN:» På dette bildet, som ble offentliggjort i dag, sitter både Egypts president Mohamed Mursi og forsvarsminister og forsvarssjef Abdel-Fattah al-Sisi i hver sin «sjefsstol» - men så langt unna hverandre som det går an å komme. Foto: Xinhua / Sipa USA / NTB scanpix
«SJEFSSTOLEN:» På dette bildet, som ble offentliggjort i dag, sitter både Egypts president Mohamed Mursi og forsvarsminister og forsvarssjef Abdel-Fattah al-Sisi i hver sin «sjefsstol» - men så langt unna hverandre som det går an å komme. Foto: Xinhua / Sipa USA / NTB scanpixVis mer
Kommentar

Når statsledere eller andre prominente personer møtes verden over, sitter de som regel ved siden av hverandre i luksuriøse stoler, mens oversettere og nære medarbeidere befinner seg litt i bakgrunnen. Arabiske land er flinke til å sende ut offisielle bilder av slike viktige møter, men der sitter ofte de nære medarbeiderne langs veggen et lite stykke unna hovedpersonene.

Bildet over,
som er fra i går, men ble offentliggjort av det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua i dag, viser president Mohamed Mursi sittende i «sjefsstolen» til høyre, med statsminister Hesham Qandil, helt ytterst i en sofa, så nær Mursi som det er mulig å komme. Og på den andre siden så langt som mulig fra Mursi, men i samme type «sjefsstol», sitter forsvarsminister og forsvarssjef Abdel-Fattah al-Sisi, i uniform.

Dette er en president som ikke lenger har generalenes tillit og som nå også opplever flukt fra egne rekker. Seks statsråder, inkludert utenriksministeren, har levert inn sine avskjedssøknader. Det samme har Mursis talsmann gjort. På regjeringsmøtet i dag morges var sju statsråder fraværende.

Ifølge observatører
svekkes nå Mursis stilling fra time til time. Og lekkasjen til nyhetsbyrået Reuters i ettermiddag fra militære kilder viser at generalene handler hurtig. I går ga de beskjed om at de arbeidet med et veikart som skulle offentligjøres i morgen ettermiddag klokka 17 hvis ikke Mursi hadde klart å komme til en løsning med opposisjonen. Men deler av veikartet er altså allerede kjent, kanskje fordi en uttalelse fra presidentens kontor i formiddag gjorde det klart at de militæres ultimatum ikke vil bli etterkommet.

Det som har lekket ut til Reuters er at hæren uten en løsning i morgen vil sette grunnloven ut av kraft, danne et midlertidig styringsråd som skal erstatte regjeringen, og åpne veien for nyvalg på president. Opposisjonen skal ifølge Reuters' kilder konsulteres og gi sin støtte.

På godt norsk kan dette gjerne omtales som et slags forsøk på statskupp. I alle fall er det ikke i samsvar med demokratiske prinsipper. Nå skal ikke hele veikartet være klart fordi det øverste rådet i hæren fremdeles diskuterer detaljer, men tendensen er klar. De militære mot Mursi: 1-0.

Det hører også
med til historien at forsvarsminister al-Sisi ikke konsulterte sin president før han kom med ultimatumet på 48 timer i går.

Hæren har utarbeidet veikartet for å forhindre opptrapping av volden og unngå blodige sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av president Mursi. Men det er helt uklart hvordan reaksjonene vil bli i morgen ettermiddag og hvordan de militære vil agere. Av det som er lekket ut tyder det meste på at Mursi blir sittende, men at han vil være sterkt vingeklippet.

I beste fall kan veikartet føre til at konflikten i Egypt kan dempes, i hvert fall på kort sikt, og her må man også ta med i betraktning at muslimenes hellige fastemåned ramadan begynner neste onsdag. Men hvordan man skal løse problemene på lengre sikt i et land som nå er så splittet som Egypt, vet nok ikke generalene heller. Foreløpig kan de trøste seg med at de har støtte fra demonstrantene mot presidenten, men de balanserer på en stram line.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.