Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Utøya-kaia

Bildet vekker avsky: - Kvalmende, forkastelig og uakseptabelt

Mann gjør «Breivik-hilsen» mot Utøya, ifølge lokalfotograf.

APRIL 2017: Rasmus Lindberg forteller at han fikk sjokk da han så hva mannen gjorde og tok et bilde. AUF kaller aktiviteten på fotografiet for forkastelig Foto: Rasmus Lindberg
APRIL 2017: Rasmus Lindberg forteller at han fikk sjokk da han så hva mannen gjorde og tok et bilde. AUF kaller aktiviteten på fotografiet for forkastelig Foto: Rasmus Lindberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UTSTRANDA (Dagbladet): - Uavhengig av tid og sted ønsker vi at publikum kontakter oss ved slik atferd. Vi er imidlertid ikke kjent med dette eller har hørt om at det skjer ved Utøya-kaia, sier politistasjonssjef i Hønefoss, Kjell Magne Tvenge til Dagbladet.

Tvenge kommenterer et oppsiktsvekkende bilde tatt av Hole-innbygger Rasmus Lindberg (65). Fotografiet er ifølge Lindberg tatt en tidlig aprilmorgen i 2017. Det viser en mannsskikkelse på landsidetomten til AUF som ser over mot Utøya.

Dagbladet fikk tilgang til bildet i oktober i forbindelse med arbeidet med sak om minnestedene etter 22. juli.

Står ved kaia

Personen står noen meter fra Utøya-kaia og den kjente ferja MS «Thorbjørn». Armen er reist og det ser ut til at neven er knyttet. Ikke ulikt hilsenen Anders Behring Breivik selv gjorde en rekke ganger i retten, og som han skrev om i sitt eget manifest. Der var en knyttet neve ifølge Breivik symbolet på styrke, ære og motstand mot «marxistiske tyranner i Europa».

Lindberg, som driver med fotografering aktivt, forteller at han på det tidspunktet jaktet bilder av Utøya i tåke. Derfor var han på området grytidlig. Han tok en snarvei ned mot kaia forbi det røde bygget og båtskjulene (se oversiktsbildet).

- Han sto der en stund og jeg tok for gitt at han også holdt med på foto eller video. Helt til han løftet armen og gjorde hilsenen. Jeg ble sjokkert og trakk meg diskret unna. Jeg visste ikke om det var flere i området med samme ideologi. Jeg så aldri ansiktet hans, sier Lindberg

OVERSIKTSBILDE: Tomten til AUF ved Tyrifjorden. Lindberg tok bildet ved kaia rett til venstre for MS «Thorbjørn». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OVERSIKTSBILDE: Tomten til AUF ved Tyrifjorden. Lindberg tok bildet ved kaia rett til venstre for MS «Thorbjørn». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Gjorde hilsen sammen

Lindberg hevder at han har sett det han beskriver som høyreekstrem aktivitet på AUF-tomten et titall ganger.

- En gang sto tre unge menn og en ung dame nede ved strandlinjen. Mennene gjorde nazihilsen sammen. Rundt 20 minutter etter at de dro kom en dame som la ned hvite roser i vannet ved kaia. Bare tenk om de hadde vært der samtidig.

- Politiet vet ingenting, sier de. Har du ikke vurdert å varsle dem om aktiviteten?

- Hadde personene gjort noe fysisk eller etterlatt seg noe, skulle jeg vurdert å ta det med politiet. Jeg tror at dersom det hadde vært dagslys og noe slikt hadde skjedd ville jeg konfrontert og dokumentert, men det er jo lett å være etterpåklok. Jeg har vært på utkikk etter biler og registreringsnummer, men uten hell, sier Lindberg.

- Kvalmende

Lederen for Den nasjonale støttegruppa etter 22. juli, Lisbeth Røyneland, reagerer sterkt og med avsky på aktiviteten på bildet.

- Dette er helt forkastelig og kvalmende. Det viser tydelig hvor viktig det er med et minnested på Utøya-kaia, som forteller historien om hva som skjedde, og hvilke høyreekstreme krefter som stod bak og frarøvet 77 mennesker livet. Vi må ha en åpen debatt om radikalisering og hva det kan føre til. Kunnskap er vårt fremste våpen mot hat og vold, og nå skal heldigvis læring om 22. juli inn i skolen, sier Røyneland.

Mange av innbyggerne i Hole kjemper mot etableringen av et 22. juli-minnesmerke på Utøya-kaia, som Dagbladet omtalte lørdag. Lindberg mener den angivelig høyreekstreme aktiviteten han har sett på AUF-tomten burde få myndighetene til å ombestemme seg om plasseringen. Et minnested på Utøya-kaia vil øke oppmerksomhet og sørge for flere tilreisende, mener han.

UTØYA: Tyrifjorden og Utøya i Hole kommune sett fra utkikkspunktet Utsikten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UTØYA: Tyrifjorden og Utøya i Hole kommune sett fra utkikkspunktet Utsikten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Ser ut som Breivik-hilsen

Dagbladet har sendt bildet til postdoktor ved Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo, Jacob Aasland Ravndal.

- Ut ifra bildet ser det umiskjennelig ut som Breiviks hilsen, sier han.

Det oppsto et støttenettverk for Breivik i kjølvannet av angrepet, men det kollapset etter at hovedpersonen i nettverket ble avslørt av Morgenbladet i 2014, ifølge postdoktoren.

- Siden da har vi sett generelt lite oppmerksomhet rundt Breivik innen høyreekstreme miljøer i Norge og internasjonalt. Generelt har støtteerklæringer og hylling av Breivik vært svært begrenset i vesteuropeiske land, også innen høyreekstreme miljøer. I Russland har derimot åpen hyllest vært mer vanlig, forklarer Aasland Ravndal.

AUF: - Forkastelig

- Forkastelig og uakseptabelt, sier generalsekretær i AUF, Sindre Lysø, idet han ser bildet.

AUF-TOPP: Generalsekretær Sindre Lysø. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
AUF-TOPP: Generalsekretær Sindre Lysø. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han fortsetter:

- Vi vet at dette er krefter som finnes i samfunnet, og bildet understreker behovet for å få plass et nasjonalt minnested, der man anerkjenner og hedrer dem som ble drept.

- De døde fordi de trodde på et mangfoldig og multikulturelt samfunn. Gjør du en sånn hilsen, står du for noe ganske annet. Dette er et bilde som viser at det er behov for å kjempe hardt for verdiene vi tar for gitt.

- Vil et minnesmerke hjelpe?

- Ikke alene, men det er en anerkjennelse. Folk skal ha mulighet til å dra dit og lære om det som skjedde. Jeg håper det blir det neste steget, slik at vi kan ta et oppgjør med tankegodset

- Avskyelig

Kommunalminister Monica Mæland beskriver aktiviteten som foregår på bildet som sjokkerende. Statsråden er ikke enig i Rasmus Lindbergs' synspunkter om å flytte minnestedet.

- Det er avskyelig og uhyggelig, og skjer altså i dag uten et minnested. Da er det viktig at vi får det på plass, og jeg håper folk med slike synspunkter holder seg unna. Et minnested over Utøya betyr nettopp det motsatte av det en slik hilsen gjør, og jeg håper at minnesmerket kan bidra til å gi området en verdighet, sier Mæland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!