LEDER

Biler ut av byen

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Elbilens popularitet i Norge er oppsiktsvekkende. Takket være gunstige ordninger som avgiftskutt, gratis strøm og parkering og adgang til kollektivfelt, har elbiler på rekordtid blitt bestselgere. Det skyldes også norsk velstand, som gjør familier i stand til å holde seg med flere biler. Elbilen er for mange som bor i nærheten av de store byene, særlig rundt Oslo, blitt en rushtidsbil som suser forbi køene i kollektivfeltene.Suksessen er så formidabel at elbiler angivelig skaper kork i kollektivfeltene. Nå varsler Høyre og Frp at elbilen kan bli kastet ut av kollektivfeltet tidligere enn i 2017 slik man ble enig om i klimaforliket, ifølge Dagens Næringsliv. I den lille skriften står det nemlig at grensen går ved 50000 elbiler, og den passeres allerede før sommeren neste år.

Luksusbilen Tesla må trolig ta noe av skylda for stemningsskiftet. Da man inngikk klimaforliket så man neppe for seg at ordningene ville innebære en kraftig subsidiering av rikfolks bilpark og kjøremønster, og det attpåtil til fortrengsel for kollektivtrafikken som folk flest benytter seg av. Vi vil likevel advare mot kortsiktige vedtak basert på trafikkbildet i Oslo og omegn. Det kan om nødvendig reguleres lokalt. Målet på lengre sikt er at hele bilparken skal skiftes til lavutslippbiler, og jo før jo heller. Det ville være et stort paradoks om elbilens suksess skulle bremse en ønsket utskifting.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer